![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/hafke3y6-b4909-861042-cfcd2-d9xx91rq/41ab0c42-713d-4da2-aa54-1711faf64fdd/main/pychotka-lub-pani-walewska-na-tm-31.jpg)
Składniki
Krem
- kilka kropel aromatu rumowego lub 2 łyżki amaretto
- 250 g masła z lodówki pokrojone na drobne kawałki
Budyń
- 500 g mleka 3,2 %
- 140 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka, (białka dodajemy do bezy)
- 50 g cukru kryształu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
Beza
- 6 białek
- 250 g cukru pudru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
ciasto
- 2 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 4 żółtka, 100
- 100 g cukru
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- 100 g orzechów włoskich pokruszonych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Umieść w
"Blokada naczynia miksującego" motylek. Włóż wszystkie składniki w podanej kolejności: mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 2 żółtka , cukier, cukier waniliowy. Gotować 11min. 100 stopni obr.2-3. Po ugotowaniu budyń przełóż do miseczki i pozostaw do wystygnięcia. Budyń musi być gęsty.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 175 stopni
- Do"Blokada naczynia miksującego" włóż wszystkie składniki (oprócz dzemu i orzechów) w podanej kolejności. Ustawić czas ok.3 min. obroty 6 (aż powstanie kruche ciasto), pomagając kopystką zbierać ciasto ze ścianek naczynia.
- Wyjmij ciasto, podziel na dwie równe części i włóż do foremek wyłożonych papierem o wym.20x30cm (lub w jednej dużej i podzielić po upieczeniu).
- ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym na i zapiec 15 min. w temp. 175 stopni. Wyjmij placki i pozostaw do wystudzenia.
- Naczynie umyj i dokładnie osusz.- W
"Blokada naczynia miksującego" umieścić motylek, wlać 6 białek , szczypta soli i ubijać na sztywną pianę obroty 3-4, czas ok. 3 minuty. Może być dłużej, zależy od białek. Najlepiej nie ustawiać obrotów, ubijać do momentu , gdy piana będzie sztywna.
- Gdy piana jest gotowa dodajemy stopniowo, aż do wykorzystania po jednej łyżce cukru pudru, ciągle ubijając obroty 3-4, czas do wykorzystania wszystkiego cukru.
- Otworzyć"Blokada naczynia miksującego" i dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać kopystką.
- Wyjmij ubitą bezę na wcześniej upieczone ciasto i posyp pokruszonymi orzechami.
- Włóż blachy do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni i piec ok. 25 min. najlepiej z termoobiegiem.
- Ciasto po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.- W
"Blokada naczynia miksującego" umieść motylek, wlóż pokrojone masło i utrzyj na pulchną masę obroty 3-4 czas ok. 1minuty.
- Dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu, obroty 3-4, czas - do wyrobienia całego budyniu.
- Na samym końcu dołożyć aromat rumowy lub amaretto.
Krem wylożyć na jeden z placków i przykryć drugim.
Gotowe ciasto wstawić do lodówkiSMACZNEGO !!!
1. Budyń
Ciasto
Beza
Ciasto z bezą.
Krem
Porady
Budyń musi być koniecznie zimny, żeby się masło nie rozpuściło.!
Krem wykładaj na ostudzone placki !!!
Przepis można wykorzystać w TM5.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wszystko byłoby ok gdyby nie aż taka ilość mąki w kremie, testowalam różne Pychotki ale do kremu dawało się ok 4 łyżki mąki, tu idzie w sumie szklanka, masa wychodzi bardzo mączna, jak ubite ziemniaki 🙄🙄
Niestety nam nie smakowała a robiłam naprawdę sporo pychotek i mam porównanie
Ciasto wyszło pycha dziękuje za przepis 😘
dla mnie czas pieczenia ciasta za krótki...ale włożyłam jednoczesnie dwa placki wiec nastepnym razem włoże osobno.![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
I oczywiscie wyrabialam 30 sek
Ale smak rewelacja
Przepis rewelka!!! Pychotka wyszła pychotkowo pyszna
Spróbujcie zrobić ciasto kruche - 30 sek., obr. 6. Przy 5min mocno wytapia się tłuszcz z masełka i powstaje gorący, tłusty ulepek![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
UWIELBIAM PYCHOTKĘ, A TEN PRZEPIS JEST SUPER - NIE PRZESADZONY, TRADYCYJNY, CIASTO SUPER
))))
Pychaaaaa. W święta zrobiło furrorę
Ciasto pyszne , krem puszysty . Super![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Dorota
Czas poprawiony...
Wygląda mega ciekawie
... Napewno spróbuję to zrobić ![Cooking 6 Cooking 6](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_6.gif)
Are you sure to delete this comment ?