![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/v92fy9dz-b4909-728035-f60be-0e39ku7d/c0aefc35-f8e5-4f70-b074-744792a937c3/main/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/v92fy9dz-b4909-728035-f60be-0e39ku7d/3fe92e5f-7135-40d5-be8d-5983b459db4f/main/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka.jpg)
Składniki
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ
- 2 torebki jajka
- 4 żółtka
- 100 g masła, niesolonego
- 50 g oleju
- 120 g cukru, może być trzcinowy, lub ksylitol
- 1 cukier waniliowy, lub 1 łyżka cukru waniliowego wykonanego w TM
- 40 g drożdże świeże
- 150 g mleka bez laktozy, lub innego
- 560 g mąki tortowej orkiszowej białej
- 1 łyżeczki soli, drobnej
KRUSZONKA
- 100 g mąki orkiszowe
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g masła, niesolonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
KRUSZONKA
Dowłożyć aszystkie składniki na kruszonkę i wymieszać 10 s/obr.6.
Przełożyć do innego naczynia.
1. Do"Blokada naczynia miksującego" włożyć po kolei: jajka+ żółtka + masło + olej + cukier + cukier waniliowy + drożdże + mleko i podgrzwać 4 min/ 50 st.C/ obr.4
2. Dodać mąkę i sól. Wyrabiać 3 min/"Ciasto"
3. Ciasto wyłożyć na blachę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub tylko białkiem i posypać kruszonką.
5. Wstawić do zimnego piekarnika.
6. Piec 30 min/ 100 st.C, a następnie 25 min/ 160 st.C
Porady
Mleko można zastąpić maślanką - będzie bardziej wilgotne.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?