Składniki
- 10 g drożdży
- 1 łyżki oliwy
- 200 g wody,wrzątek
- 250 g woda letnia
- 80 g pestek słonecznika i Dyni
- 60 g siemienia lnianego, lub 30g babki płesznik i 30g siemienia lnianego
- 60 g płatków owsianych bezglutenowych, lub 60g płatków ryżowych60
- 350 g mąka bezglutenowa, lub mieszanka 200g mąki kukurydzanej, 50g mąki z ciecierzycy,50g mąki ziemniaczanej i 50g mąki orzechowej
- 1 łyżki cukru
- 1 łyżki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do miseczki wsypujemy płatki owsiane bezglutenowe /lub płatki ryżowe/ i siemię lniane /lub nasiona banki płesznik i siemię lniane/. Mieszamy, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut.
2. Do "Blokada naczynia miksującego" wsypujemy mąkę bezglutenową /lub mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana, mąka z ciecierzycy, mąka orzechowa/. Następnie dodajemy pestki słonecznika i pestki dyni, oraz sól, cukier i drożdże. Mieszamy 5sek obr.4.
3. Do suchej miesznki dodajemy namoczone składniki i mieszamy 30sek obr.4. Wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 1min 30sek obr."Ciasto"
Piekarnik nagrzewamy do 200st.C
4. Formę keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy mąką bezglutenową lub wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wykładamy do formy /dobrze ugnieść/ i wyrównujemy wilgotną ręką.
Przkrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60min do wyrośnięcia.
5. Pieczemy w temp.200st. przez 10min, a następnie w 190st. przez 25-30min.
Sprawdzamy patyczkiem stan upieczenia.
Porady
Do mąki orzechowej używamy orzechów laskowych obranych z łupiny i skórki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
karolinar85:
A mogę prosić o przepis na mieszankę mak?
Są płatki owsiane bezglutenowe
No i upiekłam ten chlebek - wyszedł bardzo dobry, więc mogę polecić. Osobiście nie daję gotowych mieszanek mąk tylko robię sama - wydaje mi się, że tak wychodzi zdrowsze i bardziej wartościowe (bez gumy guar i innych takich )
Sam owies nie zawiera glutenu, ale jest zbożem, które bardzo często jest dość mocno zanieczyszczone glutenem (bo np. rolnik używa kombajnu do zbierania różnych zbóż :P ). Dlatego osoby na diecie bezglutenowej powinny kupować płatki owsiane BEZGLUTENOWE. Polecam obejrzeć filmik https://www.youtube.com/watch?v=0few2U9BJDs
Osobiście przepis wypróbuję i dam znać jak wyszło
Jak ten chleb może być bezglutenowy skoro w przepisie są podane płatki owsiane?owies to gluten.Nie ma płatków owsianych bezglutenowych.