thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 10min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez Córcia
opublikowany: 08/28/14
zmieniono dnia: 08/28/14

Składniki

  • 10 g drożdży
  • 1 łyżki oliwy
  • 200 g wody,wrzątek
  • 250 g woda letnia
  • 80 g pestek słonecznika i Dyni
  • 60 g siemienia lnianego, lub 30g babki płesznik i 30g siemienia lnianego
  • 60 g płatków owsianych bezglutenowych, lub 60g płatków ryżowych60
  • 350 g mąka bezglutenowa, lub mieszanka 200g mąki kukurydzanej, 50g mąki z ciecierzycy,50g mąki ziemniaczanej i 50g mąki orzechowej
  • 1 łyżki cukru
  • 1 łyżki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do miseczki wsypujemy płatki owsiane bezglutenowe /lub płatki ryżowe/ i siemię lniane /lub nasiona banki płesznik i siemię lniane/. Mieszamy, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut.

     

  2. 2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypujemy mąkę bezglutenową /lub mąka        kukurydziana, mąka ziemniaczana, mąka z ciecierzycy,    mąka  orzechowa/. Następnie dodajemy pestki słonecznika i pestki  dyni, oraz sól, cukier i drożdże.                                  Mieszamy 5sek obr.4.

  3. 3. Do suchej miesznki dodajemy namoczone składniki i mieszamy 30sek obr.4. Wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 1min 30sek obr.Ciasto"Ciasto"

     

  4. Piekarnik nagrzewamy do 200st.C

    4. Formę keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy mąką bezglutenową lub wykładamy papierem do pieczenia.

    Ciasto wykładamy do formy /dobrze ugnieść/  i wyrównujemy wilgotną ręką.

    Przkrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60min do wyrośnięcia.

  5. 5. Pieczemy w temp.200st. przez 10min, a następnie w 190st. przez 25-30min.

    Sprawdzamy patyczkiem stan upieczenia.

Porady

Do mąki orzechowej używamy orzechów laskowych obranych z łupiny i skórki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

WIELOZIARNISTY CHLEB BEZGLUTENOWY

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?