thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez Meg
opublikowany: 08/12/13
zmieniono dnia: 05/11/14

Składniki

na ciasto

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 g kefiru lub kwaśnego mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Proziaków
  1. Wszystkie składniki oprócz oleju włożyć do naczynia miksującego. Wyrobić Zablokowany/3 min/Interwał.

  2. Ciasto wyłożyć na obficie posypaną mąką stolnicę, deskę lub matę kuchenną. Urywać po kawałku ciasta i formować placuszki przy pomocy wałka do ciasta o grubości około 1 cm.

  3. Smażyć na posmarowanej olejem patelni z obu stron.


     

Porady

Proziaki najlepiej smakują ze świeżym masełkiem. Można je przekrawać jak bułeczki.

Z podanej ilości ciasta wychodzi około 6 placuszków.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PROZIAKI - Podkarpackie Chlebki Sodowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: