![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/r7uurh2h-9d027-421576-cfcd2-v8yzir3d/acdac628-a0a8-426d-b410-8251bf32c5d4/main/proziaki-podkarpackie-chlebki-sodowe.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/r7uurh2h-9d027-421576-cfcd2-v8yzir3d/3649b841-aaff-44b1-95e4-dfe4b2bbe283/main/proziaki-podkarpackie-chlebki-sodowe.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/r7uurh2h-9d027-421576-cfcd2-v8yzir3d/3118c51c-47f9-4f8a-a4b5-2f089a5e6f4d/main/proziaki-podkarpackie-chlebki-sodowe.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/r7uurh2h-9d027-421576-cfcd2-v8yzir3d/b13a9d49-2e01-43a8-941b-4b4b69102067/main/proziaki-podkarpackie-chlebki-sodowe.jpg)
Składniki
na ciasto
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 500 g mąki pszennej
- 300 g kefiru lub kwaśnego mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki oprócz oleju włożyć do naczynia miksującego. Wyrobić
/3 min/
.
Ciasto wyłożyć na obficie posypaną mąką stolnicę, deskę lub matę kuchenną. Urywać po kawałku ciasta i formować placuszki przy pomocy wałka do ciasta o grubości około 1 cm.
Smażyć na posmarowanej olejem patelni z obu stron.
Proziaków
Porady
Proziaki najlepiej smakują ze świeżym masełkiem. Można je przekrawać jak bułeczki.
Z podanej ilości ciasta wychodzi około 6 placuszków.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
proziaki i kawa zbożowa - smak dzieciństwa !!!!
Bardzo, bardzo dobry przepis... wspomnienie z dzieciństwa .... tylko moja wersja dotyczy pieczonego ciasta w piekarniku... dla mnie pyyyychaa
polecam mniaaam...
Przepyszne![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Pyszne![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Uwielbiam... Ja wcinam ze śmietaną i cukrem.polecam
Można i wałkować całość ciasta (tak się robi tradycyjnie), jednak ja robię tak jak napisałam w przepisi, nie muszę wtedy wyjmowac stoliny tylko wystarczy mi mata kuchenna
Poza tym, urywane i lekko wałkowane ciasto ma ciekawy, taki naturalny kształt
Każdy robi tak, jak mu wygodnie, grut to żeby smakowało ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Meg
A ja polecam rozwałkować ciasto i po prostu nożem kroić paski w jedną i drugą stronę, aby otrzymać kwadraciki.
Uwielbiam te placki, ale jak byłam mała babcia piekła je na blasze
Ja polecam podawać z dużą ilością słodkiej śmietany(wersja light - mleko) wymieszanej z cukrem. Upieczone placki polać takim sosem i zaczynac jedzenie od tych najniżej położonych - nasiąkną ta śmietanką - niebo w gębie!!! Popijac oczywiści mleczkiem.
znakomite![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Are you sure to delete this comment ?