Składniki
na chleb
- 320 g wody
- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 450 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka soli
- 15 g oliwy
- 2 czubate łyżki otrąb pszennych
- 20 g nasion siemienia lnianego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. W naczyniu umieścić wodę, drożdże i miód. Podgrzać 3 min/37*C./obr.2.
2. Do naczynia włożyć resztę składników. Wyrobić 4min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Pozostawić ciasto w naczyniu aż wypełni jego objętość. Po tym czasie przełożyć do formy o wymiarach 26x12x8 cm, wytłuszczonej i obsypanej płatlami owsianymi. Wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Posypać płatkami owsianymi. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.
3. Piec około 50 min w temp. 180*C.
chleba
Porady
Wodę (w części lub w całości) można zstąpić zakwasem na żurek, wówczas chleb zyska posmak chleba na zakwasie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Igorek22: chyba 25 gram drożdży ??
Super chlebek. Dodałam 25dkg świeżych drożdży i trochę więcej soli. Rewelacja
właśnie spróbowałam super jest
właśnie spróbowałam, super jest
Klapa! Totalnie nieudany wypiek... W smaku bez większego zarzutu, niestety chleb w ogóle nie wyrósl ponownie. Może to i wina drożdży, choć pierwsze wyrastanie jakoś poszło. Nie daję gawiazdek, żeby nie zaniżać oceny. Chciałam się poskarżyć, że mi nie wyszedł
Swietny przepis, pieke regularnie
Zarówno ze świeżymi jak i suszonymi drożdżami pieczywo wychodzi super. Piekę krócej bo w dwóch krótszych formach silikonowych. Pieczywo trzymam w chlebowniku zawinięte w ściereczkę. Długo zachowuje swoje walory. Jest pyszne.
Zrobiłam wszystko wg przepisu i chlebek wyszedł bardzo dobry. Fajnie wyrosł w naczyniu. Później jedynie był mały problem z wyciągnięciem ciasta z naczynia ale uporałam się Chlebek wyszedł wysoki, nie kruszy się i jest mokrutki. Polecam wyprobować
Może drożdże były nieświeże, albo źle przechwywane. Trudno mi ocenić dlaczego tak się stało.
Meg
wyszedł twardy zakalec ciasto nie wyrosło, zapach zaklca mocno drożdzowy
Are you sure to delete this comment ?