thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
21 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 08/07/14
zmieniono dnia: 08/07/14

Składniki

na chleb

  • 360 g maślanki
  • 70 g wody
  • 30 g miodu
  • 7 g suchych drożdży
  • 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 450 g mąki pszenej typ 650
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 30 g oleju
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • jajko rozmieszane z łyżką wody do posmarowania chleba
  • czarnuszka do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    chleba
  1. 1. Maślankę, wodę, miód i drożdże umieścić w naczyniu. Podgrzać 4 min/37*/obr2.

  2. 2. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić 4 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Pozostawić w naczyniu, aż ciasto wypełni jego objętość.

  3. 3. Formę keksową 12x30 wysmarować tłuszczem i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto, wygładzając powierzchnię zwilżoną dłonią. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około 30 min.

  4. 4. Wyrośnięty chleb dowolnie naciąć, posmarować jajkiem z wodą i posypać czarnuszką. Odczekać około 10 min aż znów podrośnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec 25 min wtemp 180*C. Następnie zmniejszyć temperaturę na 160*C i piec jeszcze 20 min.

Porady

Chleb można posypać dowolnymi (ulubionymi ziarnami), jednak czarnuszka nadaje mu wyjątkowego charakteru. Dodatek maślanki sprawia, że jest niezwykle wilgotny.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb maślankowy

Wydrukuj:

Komentarze