Składniki
na chleb
- 360 g maślanki
- 70 g wody
- 30 g miodu
- 7 g suchych drożdży
- 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 450 g mąki pszenej typ 650
- 60 g mąki kukurydzianej
- 30 g oleju
- 2 płaskie łyżeczki soli
- jajko rozmieszane z łyżką wody do posmarowania chleba
- czarnuszka do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Maślankę, wodę, miód i drożdże umieścić w naczyniu. Podgrzać 4 min/37*/obr2.
2. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić 4 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Pozostawić w naczyniu, aż ciasto wypełni jego objętość.
3. Formę keksową 12x30 wysmarować tłuszczem i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto, wygładzając powierzchnię zwilżoną dłonią. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około 30 min.
4. Wyrośnięty chleb dowolnie naciąć, posmarować jajkiem z wodą i posypać czarnuszką. Odczekać około 10 min aż znów podrośnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec 25 min wtemp 180*C. Następnie zmniejszyć temperaturę na 160*C i piec jeszcze 20 min.
chleba
Porady
Chleb można posypać dowolnymi (ulubionymi ziarnami), jednak czarnuszka nadaje mu wyjątkowego charakteru. Dodatek maślanki sprawia, że jest niezwykle wilgotny.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chlebek przepyszny. Polecam 😀
Rewelacyjny chleb
Bardzo się cieszę, że chlebek się spodobał
Meg
Super chlebek. Dzisiaj upieklam, pięknie rośnie i super smakuje!! Polecam!
To bardzo mi miło
Meg
Chlebek wyszedł super .Polecam
Trzymam kciuki za końcowy efekt Pewno też dziś zrobię drugi, bo maślanki zostało Pozdrawiam
Meg
zaraz się zabieram za pieczenie