Składniki
na kruszonkę
- 30 g mąki pszennej
- 15 g masła
- 30 g cukru
na muffinki
- 100 g umytych, osuszonych borówek
- 1 jajko
- 130 g kefiru
- 130 g oleju
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru, jeśli nie zniechęca Was ciemny kolor, można dać cukier brązowy
- 50 g płatków owsianych górskich
- 100 g mąki kukurydzianej
- 150 g maki pszennej, typ 650
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włożyć wszystkie składniki na kruszonkę. Wymieszać 4 s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia.
1. Wszystkie składniki suche: mąki, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sodę umieścić w naczyniu. Wymieszać 10s/obr.10. Przesypać do innego naczynia.
2. Wszystkie składniki mokre tj olej, kefir, jajko umieścić w naczyniu. Wymieszać 10s/obr. 6.
3. Dodać składniki suche, wymieszać przy pomocy kopystki 20s/obr.5 - 5.5.
4. Ciasto przełożyć do innego naczynia, dodać ponad połowę borówek i delikatnie wymieszać. Nakładać do papilotek ułożonych w formie do muffinek, do ponad 3/4 wysokości (całość ciasta rozłożyć na 12 tradycyjnych papilotek). Wierzch posypać pozostałymi jagodami i kruszonką.
5. Piec w piekraniku nagrzanym do 170*C około 25 min.
kruszonki
muffinek
Porady
W przypadku braku jagód, można zrobić wersje z rodzynkami i morelami suszonymi. Wówczas przed zrobieniem kruszonki rozdrabniamy 50g moreli 4s/obr.6. I dodajemy je razem z 50g rodzynek po punkcie 3. Mieszamy 10 s/obr.5/"Obroty wsteczne" .
Są to już jednak nieco inne muffinki
Ilośc cukru proponuję modyfikować wg uznania.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Myślę, że jeżeli nie mają zbyt dużo lodu, to powinno być ok.
Meg
Czy mrożone jagody maą szansę w tych muffinkach?
Bardzo dobre. Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszowa a cukier u mnie kokosowy i tylko 60g a i tak słodkie byly
Bardzo smaczne te muffiny
Polecam !!!
Zachęcam do do spróbowania i dziękuję za komentarz. Ja się przymierzam do Pani jagodzianek
Meg
Widzę fajny przepis na pyszne muffinki widać ,ze są pyszne!Do wypróbowania.Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?