thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
przez Meg
opublikowany: 06/14/14
zmieniono dnia: 06/14/14

Składniki

na chleb

  • 330 g wody
  • 9 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej, typ 500, 650 najlepiej
  • 300 g mąki żytniej,typ 580 lub 720
  • 30 g oliwy
  • 2 łyżeczki majeranku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    chleba
  1. 1. Do naczynia wlać wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37*/obr.2.

  2. 2. Dodać reszte składników. Wyrobić 4 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Zostawić ciasto w naczyniu na 30 min.

  3. 3. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej płatkami owsianymi foremki (12X30 cm) przełożyć ciasto, zwilżoną dłonią wyrównać wierzch. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 150*C.

  4. 4. Wierzch chleba zwilżyć wodą i naciąć na środku nożem zwilżowym wodą. Wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zwiększyć temperaturę na 180*C i piec 35 - 40 min.

  5. 5. Po upieczeiu i wyjęciu z piekarnika werzch chleba posmarować wodą.

Porady

Do chleba można dodać dwie łyżeczki nasion kminku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni z majerankiem

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?