

Składniki
na chleb
- 330 g wody
- 9 g drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej, typ 500, 650 najlepiej
- 300 g mąki żytniej,typ 580 lub 720
- 30 g oliwy
- 2 łyżeczki majeranku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia wlać wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37*/obr.2.
2. Dodać reszte składników. Wyrobić 4 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Zostawić ciasto w naczyniu na 30 min.
3. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej płatkami owsianymi foremki (12X30 cm) przełożyć ciasto, zwilżoną dłonią wyrównać wierzch. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 150*C.
4. Wierzch chleba zwilżyć wodą i naciąć na środku nożem zwilżowym wodą. Wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zwiększyć temperaturę na 180*C i piec 35 - 40 min.
5. Po upieczeiu i wyjęciu z piekarnika werzch chleba posmarować wodą.
chleba
Porady
Do chleba można dodać dwie łyżeczki nasion kminku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Daj znać, czy się udał.
Meg
Napewno upiekę i ten chlebek bo wydaje mi sie że ma niepowtarzalny smak