Składniki
na dekorację
- 6 łyżek śmeitanki kremówki
- 1 czekolada ciemna
- 1 czekolada biała
- 70 g orzeszków ziemnych niesolonych podprażonych na pateni
na ciasto
- 30 g skórki kandyzowanej najlepiej domowej roboty
- półtabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 żółtka
- 250 g mąki
- 30 g cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 50 g margaryny
- 100 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Czekoladę rozdrobnić 4s/obr.8. Przełożyć doinnego naczynia.
Masło utrzeć z cukrami, 1 min./obr.5, dodać żółtka, sól i ucierać do białości. 1 min/obr.4. Dodać skórkę otartą z pomarańczy, drobno posiekaną czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową - 15s/obr.4/"Obroty wsteczne" . Następnie dodać mąkę - 1 min/obr.5. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię włożyć do lodówki na około 30 minut - 1 godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na grubość około 7mm. (Ja wałkowałam na macie silikonowej, to tylko wierzch lekko oprószyłam mąką). Wycięte ciastka układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 17-18 minut (zależy od piekarnika, oryginalnie w przepisie podana była temp. 180*C). Po upieczeniu przełożyć na drewnianą deskę.
Ostudzone ciastka udekorować polewą czekoladową (każdą czekoladę roztapiamy z 3 łyżkamikremówki) i posypać posiekanymi orzeszkami (4s./obr.7) Schłodzić w lodówce, aby czekolada stężała.
ciasteczek
Porady
Ostudzone ciastka przełożyć do szczelnego pojemniczka. Proponuję robić z dwóch porcji
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze