Składniki
na kruszonkę
- 60 g mąki
- 30 g masła
- 60 g cukru
na bułeczki
- 1 jajko zmieszane z łyżką wody do posmarowania bułeczek
- 1 szczypta soli
- 250 g twardej marmolady
- 3 jajka
- 150 g masła
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 7 g suchych drożdży, najlepiej cukierniczych, do słodkich wypieków np. Lesaffre
- 20 g cukru waniliowego wykonanego w TM
- 80 g cukru
- 100 g mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, wsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzać 2,5 min/37*C/obr.2.
2. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 4 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
3. Wyłożyć ciasto na stolnicę obsypaną mąką (ja dzieliłam ciasto na dwie porcje), rozwałkować na grubość około 1,5 - 2 cm. Szklanką zaznaczyć bułki, kłaść po łyżeczce marmolady i nakrywać drugim krążkiem wykrojonym szklanką, dokładnie dociskając. Uformować bułki i obtoczyć lekko w mące, żeby dały się rozdzielić po upieczeniu.
Układać w formie wyłożonej papieperm do pieczenia (ja piekłam w tortownicy, ale następnym razem zrobię w formie kwadratowej lub prostokątnej - myślę, że będą miały ładniejszy kształt). Układać w niewielkich odstępach od siebie.
Przykryć sciereczką i pozostawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Rozgrzać piekarnik do 170 -180*C. W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do naczynia. Wymieszać 7-8s/ obr.6.
Bułki po wyrośnięciu posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać obficie kruszonką. Piec około 30 minut.
Po upieczeniu odczekać 5 minut, rozdzielić bułeczki (przy pomocy noża lub ręcznie jak się da) i przełożyć na deskę do wystudzenia.
bułeczek
Porady
Wyśmienite do kawy lub kakao na pierwsze lub drugie śniadanie, ale także na podwieczorek. Są wyjątkowo puszyste.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bułeczki pyszne i oczywiście wszystkim smakowały
Przepyszne bułeczki. Łatwe dozrobienia. Będą często gościły na moim stole
a czy drożdze w kostce moga byc ?
Wyszły Super!! Dałam różne nadzienia...jabłko,śliwka,dżem porzeczkowy..
Bardzo się cieszę, że tak się udały i posmakowały Teraz mnie też na nie naszło
Meg
Normalna rewelacja! Pierwsza porcja z piekarnika zniknęła w ciągu 3 minut. Zaraz wyciągam następną moje są w kształcie gwiazdek Przepyszne!!!!!
Dwa ostatnie razy robiłam te bułeczki z innym nadzieniem. Niepełna szklanka dżemu z czarnej porzeczki wymieszana z dwoma łyżeczkami mąki kartoflanej i nutella osobno. Na każdą bułeczkę, łyżeczka tego i tego. Trochę się ciężko lepi, bo mój dżem dość rzadki, ale smak warty wysiłu. Polecam również i z tą wersją nadzienia
Meg
A czekałam na informację, czy się udały W takim razie, skoro wyszły i tak szybko znikały - wybaczam opóźnienie
Meg
Nie napisalam od razu. Bulki pychota. Robilam juz dwa razy. Zakazdym razem znikaly szybko.
Bardzo mi miło, że Ci odpowiadają
Meg