thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
14 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 21/06/14
zmieniono dnia: 21/06/14

Składniki

na kruszonkę

  • 60 g mąki
  • 30 g masła
  • 60 g cukru

na bułeczki

  • 1 jajko zmieszane z łyżką wody do posmarowania bułeczek
  • 1 szczypta soli
  • 250 g twardej marmolady
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 7 g suchych drożdży, najlepiej cukierniczych, do słodkich wypieków np. Lesaffre
  • 20 g cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 80 g cukru
  • 100 g mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    bułeczek
  1. 1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, wsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzać 2,5 min/37*C/obr.2.

  2. 2. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 4 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" . Przełożyć do innego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.

  3. 3. Wyłożyć ciasto na stolnicę obsypaną mąką (ja dzieliłam ciasto na dwie porcje), rozwałkować na grubość około 1,5 - 2 cm. Szklanką zaznaczyć bułki, kłaść po łyżeczce marmolady i nakrywać drugim krążkiem wykrojonym szklanką, dokładnie dociskając. Uformować bułki i obtoczyć lekko w mące, żeby dały się rozdzielić po upieczeniu.

     

    Układać w formie wyłożonej papieperm do pieczenia (ja piekłam w tortownicy, ale następnym razem zrobię w formie kwadratowej lub prostokątnej - myślę, że będą miały ładniejszy kształt). Układać w niewielkich odstępach od siebie.

  4. Przykryć sciereczką i pozostawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  5. Rozgrzać piekarnik do 170 -180*C. W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do naczynia. Wymieszać 7-8s/ obr.6.

  6. Bułki po wyrośnięciu posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą i posypać obficie kruszonką. Piec około 30 minut.

  7. Po upieczeniu odczekać 5 minut, rozdzielić bułeczki (przy pomocy noża lub ręcznie jak się da) i przełożyć na deskę do wystudzenia.

Porady

Wyśmienite do kawy lub kakao na pierwsze lub drugie śniadanie, ale także na podwieczorek. Są wyjątkowo puszyste.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Puszyste bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: