thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto (chlebek) drożdżowe z rodzynkami

  • 370 gramów mleka
  • 40 gramów drożdży świeżych, najlepiej w temperaturze pokojowej
  • 100 gramów cukru
  • 500 gramów mąka pszenna tortowa
  • 3 żółtka, białka zostawić do posmarowania
  • sól, szczypta
  • 1 łyżka masła, roztopione i wystudzone
  • rodzynki, ilość wedle uznania- ja daje garść
  • 1 łyżka mleka, do posmarowania ciasta

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Rodzynki
  1. Rodzynki zalać wrzątkiem (lub jak kto woli można rumem) i odstawić, żeby napęczniały i wchłonęły płyn.
    Potem odcedzić
    (można pominąć- więcej info we wskazówkach)
  2. Przygotowanie ciasta
  3. Wlać mleko, podgrzać 2min/Podgrzewanie"Podgrzewanie" 37°C/obr.2
  4. Rozkruszyć drożdże do ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszaćMieszanie"Mieszanie" 5sek/obr.4.
  5. Przelać do innego naczynia, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia zaczynu(ok 10 minut).
    Umyć naczynie miksujące
  6. W trakcie wyrastania zaczynu założyć motylek.Wrzucić żółtka z pozostałym cukrem i utrzeć 4min/obr.4
  7. Wyjąć motylek.
    Mąkę przesiać do naczynia miksujacego, dodać wyrośnięty zaczyn i szczyptę soli.
    Wyrobić ciasto Ciasto"Ciasto" 8min
  8. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz rodzynki (najlepiej powoli, nie wszystkie na raz)
    i ponownie wyrobić Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" Ciasto"Ciasto" 1min

  9. Pieczenie
  10. Ciasto przełożyć do formy (u mnie dwie małe keksówki) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (około 20 minut).

    Przed włożeniem do piekarnika, ciasto posmarować białkiem wymieszanym z 2-ma łyżkami mleka.
  11. Posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką mleka (można pominąć).
    Piec w temperaturze 180°C góra/ dół 30 - 40 minut.
    Po upieczeniu, chwilę zostawić w otwartym piekarniku , a potem wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Porady

Najlepiej smakuje z masłem. Na świeżym powietrzu dość szybko zasycha więc warto włożyć do pojemnika/worka/lodówki. Tak przechowywany utrzymuje świeżość nawet kilka dni.

Rodzynki można pominąć.
Można dodać mniej cukru- wtedy zamiast ciasta mamy chlebek drożdzowy.
Czasem zamiast rodzynek czasem dodaje owoce (mrożone lub świeże). Ciasto pod ciężarem owoców trochę opada ale jest równie dobre tmrc_emoticons.)
Jeżeli wybierzesz wersję z owocami białka pomiń 😊

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto (chlebek) drożdżowe z rodzynkami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy