- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
Składniki
Ciasto (chlebek) drożdżowe z rodzynkami
- 370 gramów mleka
- 40 gramów drożdży świeżych, najlepiej w temperaturze pokojowej
- 100 gramów cukru
- 500 gramów mąka pszenna tortowa
- 3 żółtka, białka zostawić do posmarowania
- sól, szczypta
- 1 łyżka masła, roztopione i wystudzone
- rodzynki, ilość wedle uznania- ja daje garść
- 1 łyżka mleka, do posmarowania ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rodzynki zalać wrzątkiem (lub jak kto woli można rumem) i odstawić, żeby napęczniały i wchłonęły płyn.
Potem odcedzić
(można pominąć- więcej info we wskazówkach) - Wlać mleko, podgrzać 2min/"Podgrzewanie" 37°C/obr.2
- Rozkruszyć drożdże do ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać"Mieszanie" 5sek/obr.4.
- Przelać do innego naczynia, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia zaczynu(ok 10 minut).
Umyć naczynie miksujące - W trakcie wyrastania zaczynu założyć motylek.Wrzucić żółtka z pozostałym cukrem i utrzeć 4min/obr.4
- Wyjąć motylek.
Mąkę przesiać do naczynia miksujacego, dodać wyrośnięty zaczyn i szczyptę soli.
Wyrobić ciasto "Ciasto" 8min - Dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz rodzynki (najlepiej powoli, nie wszystkie na raz)
i ponownie wyrobić "Obroty wsteczne" "Ciasto" 1min - Ciasto przełożyć do formy (u mnie dwie małe keksówki) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (około 20 minut).
Przed włożeniem do piekarnika, ciasto posmarować białkiem wymieszanym z 2-ma łyżkami mleka. - Posmarować białkiem roztrzepanym z łyżką mleka (można pominąć).
Piec w temperaturze 180°C góra/ dół 30 - 40 minut.
Po upieczeniu, chwilę zostawić w otwartym piekarniku , a potem wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Rodzynki
Przygotowanie ciasta
Pieczenie
Porady
Najlepiej smakuje z masłem. Na świeżym powietrzu dość szybko zasycha więc warto włożyć do pojemnika/worka/lodówki. Tak przechowywany utrzymuje świeżość nawet kilka dni.
Rodzynki można pominąć.
Można dodać mniej cukru- wtedy zamiast ciasta mamy chlebek drożdzowy.
Czasem zamiast rodzynek czasem dodaje owoce (mrożone lub świeże). Ciasto pod ciężarem owoców trochę opada ale jest równie dobre
Jeżeli wybierzesz wersję z owocami białka pomiń 😊
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze