Składniki
na chleb
- czarnuszka do posypania chleba
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oliwy z oliwek
- 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g wody
- 1 czubata łyżeczka nasion kminku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37*C/obr.2.
2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Ciasto przełożyć do innego naczynia, i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.
3. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 26x12x8 cm, wytłuszczonej i obsypanej płatlami owsianymi. Wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.
4. Chleb naciąć w dowolny sposób, posmarować wodą i posypać czarnuszką, poczekać az podrośnie. Piec ok. 50 min w temp. 180*C.
5. Po wyjęciu wierzch chleba posmarować wodą.
chleba
Porady
Bardzo dobrze się komponuje z masłami smakowymi.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Najlepszy przepis na chlebek dla takich osób jak ja, co im nigdy ciasto nie wychodzi 😂. Próbowałam już wiele przepisów, ale ten się sprawdza najlepiej! Polecam! Delikatne, puszyste ciasto, można modyfikować z rodzajem mąk, ilością i ziarnami. Drożdże niewyczuwalne, długo pozostaje świeży. Na początku nie posiadałam keksownicy, więc piekłam w naczyniu żaroodpornym, też wychodził 👍
polecam
Cześć!!
Chlebek pychotka - upiekł się wyśmienicie, a z masłem ziołowym rewelacja. Trochę namęczyłam się z ciastem, bo nie chciało się odlepić od rąk, ale dodałam więcej mąki i po problemie.
Pozdrawiam.
Dziś spróbuje !!!! dam znać jak wyszło !
Nawet nie wiedziałam, że inne są drożdże do wypieków słodkich a inne do chleba itd. ja chyba takie do słodkich kupiłam i użyłam
No owszem wyczuwam nieco smak drożdży ale dziś już naprawdę minimalnie, a gdy wcześniej używałam świeżych to tragicznie mocno je czułam i dlatego pieczywo mi średnio smakowało. Z Twojego przepisu po raz pierwszy praktycznie ich nie czuję (po raz 1 też użyłam suchych).
Będę sobie jeszcze przy tym chlebku eksperymentowała i na pewno wypróbuję jakieś inne Twoje przepisy na pieczywo bo widziałam, że sporo umieściłaś - jesteś chyba chlebowo/bułkowym guru
Wystawiłam ocenę, dzięki, pozdrawiam!
8 gram nie powinno stanowić problemu, bo przypuszczam, ze tam jednak 8 g nie było. Dziwi mnie, że wyczuwasz smak drożdży suchych, bo ja je właśnie uzywam z tego względu że w porównaniu do świeżych raczej ich nie czuć. Ja jednak używam drożdzy piekarskich firmy Lesaffre, które kupuję na allegro w opakowaniu po pół kilograma, gdyż piekę bardzo dużo. Przechowuję je w lodówce w słoiku. Kupuję tez wersję tych drożdzy do wypieków słodkich . Sama musisz ocenić, czy słonecznik pasuje do tego chleba i wypróbować więcej jak 50 g bym jednak na począek nie dodawała
Meg
Dzięki, ale za późno przeczytałam z tą ściereczką... w sumie po około 5 min wyszedł bez problemu z formy...
Dałam mu więcej niż 15 min do ostygnięcia i w końcu spróbowałam Jest naprawdę bardzo smaczny, nie jest zbity, tylko taki przyjemny... Nawet mój mąż powiedział, że dobry a z pieczywem on bywa wybredny...
Muszę jednak kupić inne "opakowanie" do wypieku bo z keksówki mam niskie i długie kromki, a wolałabym wyższe...
Droga Meg - dziękuję za fajny przepis oraz wskazówki na bieżąco - nieocenione
Nie dałam żadnych ziaren bo nie znoszę kminku, ale następnym razem dodam trochę słonecznika... można czy on zbytnio obciąży ciasto?
Mam jeszcze pytanko odnośnie drożdży - miałam te suche 8g w opakowaniu i jako że TM nie odmierza 7g to dałam całe opakowanie, czyli koło 8g (o ile uczciwie jest napisane bo zazwyczaj jak ważę to się okazuje, że jest mniej nieco niż napisane). Lepiej dać więcej czy mniej drożdży? Jest jakaś zasada? Przy pieczeniu czułam ich zapach, po wyjęciu też i ogólnie jak wącham to trochę je czuje, ale co ważniejsze w smaku prawie niewyczuwalne, może jak zupełnie przestygnie to się nawet zapach ulotni, ale proszę o info na przyszłość jak to jest z tymi drożdżami?
Przykryj chleb w foremce ściereczką na 5 - 10 minut i wtedy odejdzie od formy. Po wyjęciu wyłóż go na kratkę żeby ostygł.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Oby
Chlebek już upieczony, wyjęty, nie chce wyjść z keksówki więc mu dam z 5 min a potem nożem po bokach odkroje to może wyjdzie, poczekam 15 min i będę próbowała...
on raczej nie powinien być zbity, powinien być puszysty, a ilośc mąki do niego 450 g też nie jest spektakularna, więc może nie będzie tak źle
Meg
Are you sure to delete this comment ?