- TM 31
Składniki
Polewę do Muffin
- jogurt naturalny
- syrop klonowy / miód
- dżem
Muffiny
- 200 g mleka pòltlustego
- 30 g oleju roślinnego
- 70 g miodu lub syropu klonowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- Płatki owsiane, do posypania
- pestki z dyni, do posypania
- pestka słonecznika, do posypania
- 2 jajka
- 200 g cukinii
- 220 g ziaren pszenicy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do kielich wkładamy pszenicę i mielimy
1 minuta/obroty 10
przesypujemy do osobnej miski
2. do miski dodajemy proszek do pieczenia , cynamon i sól , mieszamy kopystką w misce
3.do kielicha wkładamy cukinię porojoną na kawałki, ze skórką i odkrojonymi końcówkami i rozdrabniamy
10 sekund / obroty 4
4. zgarniamy kopystką ze ścianek naczynia i dodajemy :
olej, mleko, miód/syrop klonowy, jajka i mieszamy
15 sekund/obroty "Obroty wsteczne" 4
5. suche składniki z miski wsypujemy do kielicha i mieszmy
10 sekund/obroty 3"Obroty wsteczne"
6. foremki do muffin napełniamy przygotowanym ciastem do 3/4 wysokości i posypujemy płatkami i pestkami
7. pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut
8. wyjmujemy upieczone muffiny, czekamy 5 minut i przekładamy na kratkę do ostygnięcia lub jemy gorące na śniadanie , polane jogurtem z dżemem, miodem lub syropem klonowym
wersja na zdjęciu była z dżemem CzekoWiśnia (przepis na przepisowni)
Muffin
Porady
Muffinki Świetnie się przechowują pod kloszem bądż w pudełku przez 3 dni cały czas zachowując świeżość.
Można je jeść na gorąco i na zimno.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Niestety nie polecam
Robiłam z synem i byliśmy obydwoje zawiedzeni- muffiny wyszły ciężkie i zbite
Niestety musiałam wyrzucic do kosza, bo nie było chętnych do zjedzenia
Szkoda, myślałam, że to bedzie kolejny fajny przepis na coś słodkiego z cukinią a tu klapa
Bardzo się cieszę
Pozdrawiam!
Najlepsze muffiny jakie w życiu jadlam. Zrobiłam na śniadanie dla siebie i mojego partnera. Był wniebowziety))
Polecam!
Swietne, musze wypròbowac
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Szczerze polecam , są przepyszne i zdrowe aż ciężko uwierzyć , że są zdrowe skoro tak smakują Pozdrawiam!
Fajny i zdrowy przepis. Dodaje do przepisów do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Are you sure to delete this comment ?