thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • 1000 g kg jabłek obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych
  • 500 g pigwy bez gniazd nasiennych
  • 200 g wrzącej wody
  • 500 g cukru bądź xylitolu
  • 2-3 goździki opcjonalnie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. pigwę rozdrabniamy:

    czas 4 sek./ obr.5

    dodajemy cukier i zagotowaną , wrzącą wodę

    gotujemy aż zmięknie :

    czas 10minut/ temp.100*/ obr.Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" 1,5

     

    dodajemy jabłka i jeszcze gotujemy :

    czas 20 minut/ obr.Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" 1,5/ temp.100*

    dżem przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

Nasiona pigwy sa bardzo trujace i muszą być usunięte z owoców.

Owoce pigwy są bogactwem miedzi, żelaza, węglowodanów, uodparniają organizm, wspomagają leczenie przeziębień, poprawiają apetyt, regulują przemianę materii, działają korzystnie na trawienie, wspomagają odchudzanie, obniżają ciśnienie krwi, niszczą wolne rodniki, działają kojąco, ochładzająco, pomagają w stanach zapalnych jamy ustnej, w leczeniu odmrożeń, hemoroidów, mają działanie przeciwbiegunkowe i przeciw wymiotne, wzmacniają cebulki włosowe, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem z Jabłek i Pigwy od Ani ;)

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 22, 2022 at 19:30

    Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" czy to są obroty wsteczne? Jestem początkująca więc wolę spytać
    Pozdrawiam

  • października 4, 2019 at 21:05
    5.0

    Przepis prosty i o to chodzi !!Smile
    Wyszło mi 340 gram pigwy bez gniazd , to dodałam 700 g obranych jabłek gala, w tym 1 reneta i 160 gram ksylitolu. Dodatkowo wstawiłam gotowanie wszystkiego 6 min/100stopni/obr.2
    Wyszedł kwaśnawy, dodałam ok.5 g ksylitolu i włączyłam gotowanie 3 min/100 stopni, obr.2
    Konsystencja dość gęsta, smak lekko kwaśny, ale o to mi chodziło.
    Ten dżem planuję używać jako dodatek do gorącej herbaty w zimne, deszczowe lub mroźne ( daj Boże nam zimę) dni.
    Dziękuję Autorce przepisu.

  • października 30, 2015 at 20:25

    Bardzo smaczny i szybki dżemik. Ja dałam mniej cukru i wyszedł lekko kwaskowy, orzeźwiający. Pozdrawiam 

  • listopada 12, 2014 at 22:34

    Dżemik super, wcale nie trzeba żelfixu. Tylko dla mnie trochę za słodki. Następnym razem dam go po prostu mniej. 

    Pozdrawiam.

  • listopada 12, 2014 at 21:19

    Witam,

    bardzo fajny przepis. Jestem w trakcie przyrządzania i zastanawiam się, czy nie potrzeba już żelfixu? 

    Pozdrawiam.

  • listopada 2, 2012 at 20:20

    kip

    Witam tmrc_emoticons.)

     Przepraszam za dziwne pytanie, ale czy trzeba obierac pigwę czy nie, jeśli mam swoją z dzialki, niepryskaną? 

    Pozdrawiam

    Kasia 

     

    tmrc_emoticons.) Witam!

    Nie trzeba obierać (ja też nie obrałam, miałam z działki od koleżanki- Ani tmrc_emoticons.;) ) , należy dobrze umyć i pozbyć się gniazd nasiennych gdyż tylko one są trujące.

    Pozdarwiam!

  • listopada 2, 2012 at 19:03

    Witam tmrc_emoticons.)

     Przepraszam za dziwne pytanie, ale czy trzeba obierac pigwę czy nie, jeśli mam swoją z dzialki, niepryskaną? 

    Pozdrawiam

    Kasia 

    Kasia Smile

  • października 30, 2012 at 12:50
    5.0

    Cooking 1Super tmrc_emoticons.)

  • października 30, 2012 at 11:13

    tmrc_emoticons.DBrzmi smakowicie dodany iczeka na swoją kolej.Jak zrobię to się tmrc_emoticons.;) podzielę wrażeniami tmrc_emoticons.8)

    Hania z Łodzi:
    Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.