- TM 31
Składniki
- 1000 g kg jabłek obranych i wydrążonych z gniazd nasiennych
- 500 g pigwy bez gniazd nasiennych
- 200 g wrzącej wody
- 500 g cukru bądź xylitolu
- 2-3 goździki opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
pigwę rozdrabniamy:
czas 4 sek./ obr.5
dodajemy cukier i zagotowaną , wrzącą wodę
gotujemy aż zmięknie :
czas 10minut/ temp.100*/ obr."Brak obrotów wstecznych" 1,5
dodajemy jabłka i jeszcze gotujemy :
czas 20 minut/ obr."Brak obrotów wstecznych" 1,5/ temp.100*
dżem przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
Porady
Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)
Nasiona pigwy sa bardzo trujace i muszą być usunięte z owoców.
Owoce pigwy są bogactwem miedzi, żelaza, węglowodanów, uodparniają organizm, wspomagają leczenie przeziębień, poprawiają apetyt, regulują przemianę materii, działają korzystnie na trawienie, wspomagają odchudzanie, obniżają ciśnienie krwi, niszczą wolne rodniki, działają kojąco, ochładzająco, pomagają w stanach zapalnych jamy ustnej, w leczeniu odmrożeń, hemoroidów, mają działanie przeciwbiegunkowe i przeciw wymiotne, wzmacniają cebulki włosowe, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
"Brak obrotów wstecznych" czy to są obroty wsteczne? Jestem początkująca więc wolę spytać
Pozdrawiam
Przepis prosty i o to chodzi !!
Wyszło mi 340 gram pigwy bez gniazd , to dodałam 700 g obranych jabłek gala, w tym 1 reneta i 160 gram ksylitolu. Dodatkowo wstawiłam gotowanie wszystkiego 6 min/100stopni/obr.2
Wyszedł kwaśnawy, dodałam ok.5 g ksylitolu i włączyłam gotowanie 3 min/100 stopni, obr.2
Konsystencja dość gęsta, smak lekko kwaśny, ale o to mi chodziło.
Ten dżem planuję używać jako dodatek do gorącej herbaty w zimne, deszczowe lub mroźne ( daj Boże nam zimę) dni.
Dziękuję Autorce przepisu.
Bardzo smaczny i szybki dżemik. Ja dałam mniej cukru i wyszedł lekko kwaskowy, orzeźwiający. Pozdrawiam
Dżemik super, wcale nie trzeba żelfixu. Tylko dla mnie trochę za słodki. Następnym razem dam go po prostu mniej.
Pozdrawiam.
Witam,
bardzo fajny przepis. Jestem w trakcie przyrządzania i zastanawiam się, czy nie potrzeba już żelfixu?
Pozdrawiam.
Witam!
Nie trzeba obierać (ja też nie obrałam, miałam z działki od koleżanki- Ani ) , należy dobrze umyć i pozbyć się gniazd nasiennych gdyż tylko one są trujące.
Pozdarwiam!
Witam
Przepraszam za dziwne pytanie, ale czy trzeba obierac pigwę czy nie, jeśli mam swoją z dzialki, niepryskaną?
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
Super
Brzmi smakowicie dodany iczeka na swoją kolej.Jak zrobię to się podzielę wrażeniami
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.