thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
3 słoik/słoiki/słoików
Poziom
--

Składniki

  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki świeżego imbiru
  • 200 g cukru bądź xylitolu, syropu z agawy, bądź więcej jeśli lubimy bardzo słodkie
  • 500 g gruszek bez gniazd nasiennych
  • 600 g pigwy bez gniazd nasiennych
  • 30 g wrzątku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. gruszki, imbir, sól gotujemy:

    czas 10 min./ temp.90*/ obr.Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" 1

     

    dodajemy pigwę i gotujemy aż się prawie rozpadnie :

    czas 30minut/ obr.Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" 1/ temp.100*

    dodajemy wrzątek i xylitol/cukier

    gotujemy aż odpowiednio zgęstnieje:

    czas ok.5 mniut/ obr. Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" 2,5/ temp.100*

    przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

    można jeszcze spasteryzować

Porady

Na pokrywę stawiamy koszyczek (zapobiegnie to ewentualnym rozbryzgom dżemu)

Nasiona pigwy sa bardzo trujace i muszą być usunięte z owoców.

Owoce pigwy posiadają ogromne bogactwo składników mineralnych, magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę oraz prowitaminę A, pełny komplet witamin z grupy B, amigdalinę witaminę B17 oraz witaminę C.

Pigwa zawiera nie tylko cukry -  fruktoza, glukoza, kwasy organiczne - cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy, chinowy, kawowy, fumarowy i winowy, ale także garbniki, flawonoidy (kwercetyna), antocyjany, karotenoidy, pektyny, śluzy, olejki lotne.

Pektyny w połączeniu z taniną regulują zaburzenia żołądkowe i wymiatają resztki z przewodu pokarmowego, rozmiękczają i ściągają. Mają działanie przeczyszczające i przeciwzapalne.

 

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Konfitura Pigwowo-Gruszkowa

Wydrukuj:

Komentarze