- TM 31
Składniki
- 350 g filetów/piersi z kurczaka ugotowanych (z rosołu)
- 350 g filetów/piersi z indyka ugotowanych (z rosołu)
- 200 g rosołu czystego
- 100 g Pora
- 80 g piertruszki
- 220 g g marchewki pokrojonej na kawałki
- 1 cebula (dałam szalotkę)
- łyżka masła lub oliwy
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 kulki jałowca
- 2 kulki ziela angielskiego
- soli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 cm świeżego imbiru bądź łyżka mielonego
- 2 jajka
- kilka pomidorów suszonych w zalewie
- ewentualnie oliwki jeśli lubimy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cebulę mixujemy ok.8 sek/obr.6 , zbieramy kpoystką ze ścianek , dodajemy masło/oliwę i podsmażamy
1,5min/temp.100/obr 1
Mięso z warzywami (poza pomidorami i oliwkami) umieszczamy w "Blokada naczynia miksującego" i miksujemy przez około 50 sek.obr.6- 8 , aż do uzyskania gładkiej / ulubinej konsystencji,
otwieramy "Blokada naczynia miksującego" i sprawdzamy smak czy czegoś nie brakuje; jeśli jest mało słone można dosolic lub dodać wiecej przypraw
dodajemy około 200g rosołu czystego i
Gotujemy 15 minut/temp.90/obr.2-5
Dodajemy jajka , przyprawy (imbir, gałkę muszkatołową, pieprz, sól..) i wszystko mieszamy
20 sek./obr.6
Foremkę smarujemy masłem i ewentualnie wysypujemy tartą bułką bądź pistacjami mielonymi
przekładamy połowę masy i układamy suszone pomidory, oliwki i przykrywami pozostałą połową masy
dokładnie uklepujemy mięso pozbywając się powietrza by nie było potem szczelinek w pasztecie.
Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. godziny.
Kroimy dopiero po wystudzeniu/schłodzeniu.
Smacznego.
Porady
Pasztet powstał by nie zmarnować składników po ugotowaniu rosołu.
Pasztet z mięsa drobiowego jest delikatniejszy i chudszy niż klasyczny z mieszanych.
Można go przygotować w klasycznej podłużnej formie, albo w małych foremkach.
Przed podaniem proponuję całość udekorować małymi pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, listami bazylii lub innymi warzywami.
Zrobiłam też wersję bez dodatku jajek, paszttet również był bardzo delikatny, kremowy i nawet się nie rozpadał
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pasztet zrobiłam z kaczki - wyszedł znakomity , dodatek pomidorów i oliwek wybornie zaostrza smak.Jest , niestety , bardziej kaloryczny niż oryginał , ale rodzina wydaje się tym nie przejmować
Mam pytanie, dlaczego 2 razy jest podana ta sama ilość mięsa ?
koniecznie muszę spróbować
Pasztet bardzo dobry w smaku, naprawdę ale nie wiem dlaczego wyszedł mi taki suchy ( dałam 200 g rosołu i to chyba było za mało.. kruszy się strasznie, może następnym razem się uda. Poza tym przepis godny polecenia
Witam!
dokładnie tak jak Pani napisała, przed gotowaniem Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
a co robimy z tym rosołem, który jest w przepisie? dodajemy po zmieleniu mięsa przed gotowaniem czy w innym momencie? czytałam przepis kilka razy i nie widzę niestety bardzo proszę o odpowiedź Mam ogromną ochotę zrobić ten pasztet bo napewno jest pyszny
Pasztet bardzo delikatny i pyszny, dziękuję za przepis. Będzie na stałe gościł wśród naszych przepisów
Pasztet wyszedł wyborny i najważniejsze ze nie ma metalicznego posmaku jak większość pasztetów wykonanych z drobiu. Rodzina była zachwycona i z pewnością będzie królował na świątecznym stole
Cieszę się bardzo Pozdrawiam!
wybrałam masło i wtszedł przepyszny Dzięki!