thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 350 g filetów/piersi z kurczaka ugotowanych (z rosołu)
  • 350 g filetów/piersi z indyka ugotowanych (z rosołu)
  • 200 g rosołu czystego
  • 100 g Pora
  • 80 g piertruszki
  • 220 g g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1 cebula (dałam szalotkę)
  • łyżka masła lub oliwy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 kulki jałowca
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 cm świeżego imbiru bądź łyżka mielonego
  • 2 jajka
  • kilka pomidorów suszonych w zalewie
  • ewentualnie oliwki jeśli lubimy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Cebulę mixujemy ok.8 sek/obr.6 , zbieramy kpoystką ze ścianek , dodajemy masło/oliwę i podsmażamy

    1,5min/temp.100/obr 1

    Mięso z warzywami (poza pomidorami i oliwkami)  umieszczamy w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i miksujemy przez około 50 sek.obr.6- 8 , aż do uzyskania gładkiej /  ulubinej konsystencji,

    otwieramy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i sprawdzamy smak czy czegoś nie brakuje; jeśli jest mało słone można dosolic lub dodać wiecej przypraw

    dodajemy około 200g rosołu czystego i

    Gotujemy 15 minut/temp.90/obr.2-5

    Dodajemy jajka , przyprawy (imbir, gałkę muszkatołową,  pieprz, sól..) i wszystko mieszamy

    20 sek./obr.6

    Foremkę smarujemy masłem i ewentualnie wysypujemy tartą bułką bądź pistacjami mielonymi 

    przekładamy połowę masy i układamy suszone pomidory, oliwki i przykrywami pozostałą połową masy

    dokładnie uklepujemy mięso pozbywając się powietrza by nie było potem szczelinek w pasztecie.

    Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. godziny.

    Kroimy dopiero po wystudzeniu/schłodzeniu.

    Smacznego.

     

     

Porady

Pasztet powstał by nie zmarnować składników po ugotowaniu rosołu.

Pasztet z mięsa drobiowego jest delikatniejszy i chudszy niż klasyczny z mieszanych.

Można go przygotować w klasycznej podłużnej formie, albo w małych foremkach.

Przed podaniem proponuję całość udekorować małymi pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, listami bazylii lub innymi warzywami.

 

Zrobiłam też wersję bez dodatku jajek, paszttet również był bardzo delikatny, kremowy i nawet się nie rozpadał tmrc_emoticons.;)

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pasztet Drobiowy z Pomidorami i Imbirem

Wydrukuj:

Komentarze