thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
9min
Czas całkowity
9min
porcja/porcje/porcji
3 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

dżem

  • 1 łyżeczki agaru bądź żelatyny
  • 700 g brzoskwiń, bez pestek
  • 200-300 g cukru / xylitolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 30 g Migdałów
  • 20 g likieru Amaretto

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. wszystkie składniki poza migdałami i Amaretto umieszczamy w kielichuClosed lid

  2. gotujemy dżem :

    czas 8 minut / obroty wsteczne No counter-clockwise operation 1,5  / temperatura 100

  3. dodajemy migdały i Amaretto i dalej gotujemy dżem :

    czas 1 minuta / obroty wsteczne No counter-clockwise operation 1,5  / temperatura 90

  4. przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

Porady

brzoskwinie jak i migdały możemy wcześniej pokroić w małe kawałeczki bądź jeśli chcem mieć dżem bez kawałków owoców , najpierw należy zmixować brzoskwinie ; 10 sek./obr.8

Aby alkohol z likeru odparował należy wydłużyć czas ponownego gotowania

 

Można dodać zamiast agaru żelfix, ja zawsze sprawdzam konsystencję na małym spodku, najlepiej schłodzonym (kładę łyżeczką odrobinkę dżemu ) , z moich brzoskwiń 1 łyżeczka agaru była wystarczająca (ale to zawsze zależy od owoców ) ale jeśli jest za rzadki wydłużam czas gotowania aby odparować płyn.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Dżem brzoskwiniowy z migdałami i amaretto

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?