- TM 31
Składniki
dżem
- 1 łyżeczki agaru bądź żelatyny
- 700 g brzoskwiń, bez pestek
- 200-300 g cukru / xylitolu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 30 g Migdałów
- 20 g likieru Amaretto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wszystkie składniki poza migdałami i Amaretto umieszczamy w kielichu
gotujemy dżem :
czas 8 minut / obroty wsteczne 1,5 / temperatura 100
dodajemy migdały i Amaretto i dalej gotujemy dżem :
czas 1 minuta / obroty wsteczne 1,5 / temperatura 90
przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
Porady
brzoskwinie jak i migdały możemy wcześniej pokroić w małe kawałeczki bądź jeśli chcem mieć dżem bez kawałków owoców , najpierw należy zmixować brzoskwinie ; 10 sek./obr.8
Aby alkohol z likeru odparował należy wydłużyć czas ponownego gotowania
Można dodać zamiast agaru żelfix, ja zawsze sprawdzam konsystencję na małym spodku, najlepiej schłodzonym (kładę łyżeczką odrobinkę dżemu ) , z moich brzoskwiń 1 łyżeczka agaru była wystarczająca (ale to zawsze zależy od owoców ) ale jeśli jest za rzadki wydłużam czas gotowania aby odparować płyn.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dzemik pyszny. Nie wytrzymalam i zrobilam jedna porcje rewelacja polecam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Jeżyna, cieszę się, że dżem trafił w gust
pozdrawiam!
Magi dziękuję, troszkę się zawieruszyłam faktycznie Pozdrawiam Cię serdecznie
Dżemik jest pyszny, zrobiliśmy aż dwie porcję, polecam
Super kolejny pyszny przepis, no kochana myslałam że gdzies się zawieruszyłaś ale na szczęście jesteś i to z nowymi przepisami na dzemiki dodaje do kolekcji dziękuję i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Bardzo się cieszę, pozdrawiam i polecam wypróbować
Ale mi też się podoba ten przepis ! POZDRAWIAM Lidka Abramowicz" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Dziękuję Aniu, mam nadzieję, że się nie zawiedziesz
Pozdrawiam!
Jeśli to przepis od Maszoperii napewno jest cudowny.Bede go robić jutro i podziele sie opinia i co powiedziało moje podniebienie Aguś
Anna Toczko
Rewelacja! Deser sam w sobie
Dzięki.
Are you sure to delete this comment ?