Składniki
Spaghetti Napoli z wegańskim parmezanem
składniki na parmezan z migdałów
- 50 g Migdałów
- 25 g płatków drożdzowych
- 2 g soli himalajskiej, pół łyżeczki
- 2 g Chilli w proszku, pół łyżeczki
Składniki na sos do spaghetti:
- 15 g czosnku, 3 ząbki
- 100 g cebuli czerwonej
- 15 g oliwy z oliwek extra vergine
- 10 g daktyli, 2 sztuki
- 1 łyżeczki bazylii
- 400 g pomidoròw w puszce, 1 puszka
- Sòl himalajska, szczypta
- Pieprz świeżo mielony - szczypta
skladniki dodatkowe
- Makaron bezglutenowy (spaghetti) - 50 g
- Parmezan wegański - 10 g
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypujemy wszystkie składniki (migdaly, platki drozdzowe, sol himalajska i chilli), blendujemy 20 s/ obr. 10.
- Przesypujemy do szczelnego słoiczka, przechowujemy w lodówce.
- Makaron gotujemy w garnku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do naczynia miksującego dodajemy obrane ząbki czosnku, cebulę w ćwiartkach i daktyle. Miksujemy 5 s/ obr.8.
- Dolewamy oliwę z oliwek, wsypujemy bazylię i smażymy 6 min/ 120°C/ obr.1.
- Dodajemy pomidory z puszki, miksujemy 15 s/obr.10.
- Zamiast miarki na pokrywkę nakładamy koszyczek i dusimy 15 min/120°C/ obr.0,5.
- Makaron mieszamy z 100 g sosu pomidorowego, przekładamy na talerz i posypujemy 10 g wegańskiego parmezanu. Możemy udekorować natka pietruszki.
przygotowanie parmezanu z migdałów
przygotowanie
Porady
Wskazówki:
Parmezan wykorzystamy jeszcze do chipsów z jarmużu w dniu piatym
Pozostały sos do spaghetti przechowujemy do kilku dni w lodówce. Sos wykorzystamy też w sosie BBQ do skrzydełek z kalafiora. Resztę można zamrozić w woreczku strunowym i wykorzystać do makaronu, warzywnej lasagne lub pizzy.
Twoja porcja: 50 g makaronu + 100 g sosu pomidorowego + 10 g parmezanu wegańskiego
Czas przygotowania: 25 min
Kcal: 268 | B: 6,3 g | T: 6,0 g | W: 47,2 g
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?