Czas przygotowania
8h 30min
Czas całkowity
8h 30min
porcja/porcje/porcji
24
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
- TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 12/04/22
zmieniono dnia: 13/04/22
Składniki
Spód ciasteczkowy
- 350 g ciastek owsianych
- 80 g masła
Masa serowa
- 200 g masła
- 1000 g twarogu półtłustego, zmielonego
- 5 żółtek
- 250 g śmietany, 30% tłuszczu
- 200 g cukru
- 15 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 50 g bakalii
POLEWA
- 150 g sosu karmelowego, Wykonanego w TM
- 50 g migdałów w słupkach
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić 4 s/obr. 6.
2.Dodać 80g masła, podgrzewać 3 min/60°C/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej formy, równomiernie rozprowadzić i docisnąć dłońmi do dna. Odstawić do lodówki na 10 min. W tym czasie przygotować masę serową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
3. Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać żółtka, cukier i cukier wanilinowy
4.Ubić na puszystą masę czas 1min/Obr.4
5.Dodać śmietanę, nastawić 4min/temp.70°C/Obr.3 Masa ma być gorąca.
6. Dodać masło, mieszać aż do rozpuszczenia 30s/Obr.4 -
7. Zdjąć motylek, dodać twaróg i zmiksować do uzyskania kremowej, jednolitej masy 3min/obr5-6.Dodać bakalie i natępnie podgrzewać 4min/70ºC/Obr.5, aż masa na powrót zrobi się gorąca.
8.Następnie zostawić do przestudzenia do temperatury pokojowej.
9.Tężejącą masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód. Ciasto odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).
10.Następnie wierzch Torcika Paschy polać sosem karmelowym i posypać słupkami migdałów
TORCIK PASCHA
Porady
Sos karmelowy możemy wykonać według prepisu na platformie Cookidoo.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?