thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
8h 30min
Czas całkowity
8h 30min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 04/12/22
zmieniono dnia: 04/13/22

Składniki

Spód ciasteczkowy

  • 350 g ciastek owsianych
  • 80 g masła

Masa serowa

  • 200 g masła
  • 1000 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 5 żółtek
  • 250 g śmietany, 30% tłuszczu
  • 200 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 50 g bakalii

POLEWA

  • 150 g sosu karmelowego, Wykonanego w TM
  • 50 g migdałów w słupkach

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    TORCIK PASCHA
  1. 1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić 4 s/obr. 6.

    2.Dodać 80g masła, podgrzewać 3 min/60°C/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej formy, równomiernie rozprowadzić i docisnąć dłońmi do dna. Odstawić do lodówki na 10 min. W tym czasie przygotować masę serową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

    3. Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać żółtka, cukier i cukier wanilinowy

    4.Ubić na puszystą masę czas 1min/Obr.4

    5.Dodać śmietanę, nastawić 4min/temp.70°C/Obr.3 Masa ma być gorąca.

    6. Dodać masło, mieszać aż do rozpuszczenia 30s/Obr.4 -

    7. Zdjąć motylek, dodać twaróg i zmiksować do uzyskania kremowej, jednolitej masy 3min/obr5-6.Dodać bakalie i natępnie podgrzewać 4min/70ºC/Obr.5, aż masa na powrót zrobi się gorąca.

    8.Następnie zostawić do przestudzenia do temperatury pokojowej.

    9.Tężejącą masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód. Ciasto odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).

    10.Następnie wierzch Torcika Paschy polać sosem karmelowym i posypać słupkami migdałów

Porady

Sos karmelowy możemy wykonać według prepisu na platformie Cookidoo.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TORCIK PASCHA

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?