Czas przygotowania
1h 40min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
CIASTO Z GOTOWANYCH MANDARYNEK WG. NIGELLI LAWSON
- 4 Mandarynki, BIO
- 6 jajek
- 250 gramów migdałów blanszowanych
- 250 gramów cukru
- 1 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
- 15 gramów mąki ziemniaczanej
- 100 gramów czekolady, dowolnej
- 125 gramów mleka, roślinnego
- płatki migdałowe, do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Mandarynki - w całości, ze skórką i pestkami - gotować w garnku ok. 90 minut, odcedzić.
- Migdały zmielić 20 s/ obr. 8, przełożyć do innego naczynia.
- Zmiksować mandarynki - 30 s/ obr. 8
- Dodać migdały, jajka, cukier, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną. Mieszać przy pomocy kopystki 30 s/ obr. 5.
- Gotową masę - jest dość płynna - przełożyć do tortownicy 20 cm. lub keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 60 minut w temperaturze 190 stopni.
- Czekoladę zmielić 10 s/ obr. 8
- Dodać mleko roślinne i podgrzewać 5 min/ 80 stopni/ obr. 3 - do całkowitego rozpuszczenia.
- Upieczone i przestudzone ciasto polać polewą i udekorować.
Porady
W wersji bezglutenowej warto zwrócić uwagę na rodzaj stosowanego proszku do pieczenia.
Po ten i inne przepisy w wersji analogowej zajrzyj na Foodstories.pl
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Wegetariańska
Bez nabiału
Bez alkoholu
Bez glutenu
Bez laktozy
Łatwe
Kreatywne
Drugie śniadanie
Podwieczorek
Przekąska
Deser
Pieczenie
Ciasto
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?