Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
Składniki
jaglane kulki rafaello wioletta
- 70 g kaszy jaglanej
- 180 g napój owsiany, moze być kokosowy, migdałowy, ryżowy
- 8 g oleju kokosowego
- 10 g wiórków kokosowych
- 30-35 g ksylitolu, lub erytrolu
- 8-10 migdałów, ze skórką, lub bez skórki
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę, umieścić ją na sitku o drobnych oczkach i opłukać pod zimną, bieżącą wodą.
- o naczynia miksującego włożyć opłukaną kaszę, dodać napój, gotować 25 min/95°C/"Obroty wsteczne" /obr. 2.
- Dodać olej, wiórki kokosowe, erytrol i ekstrakt z wanilii, zmiksować 20 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Za pomocą łyżeczki nabierać porcje masy i zwilżonymi wodą dłońmi formować 20 kulek (Ø 2-3 cm), w środek każdej włożyć migdał, następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz. lub do momentu podania. Jaglane kulki kokosowe à la Rafaello® podawać na kolację.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Kulki przepyszne, polecam zrobić od razu z podwójnej porcji Masa bardzo fajnie się formuje. Dodałam 10g erytrytolu i 10g cukru waniliowego - wyszły moim zdaniem wystarczająco słodkie.
Drobna nieścisłość w przepisie - jeśli ma wyjść z przepisu 20 kulek (mnie wyszło 13), to trzeba 20 migdałów, żeby w każdej kulce był w środku orzeszek