thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

jaglane kulki rafaello wioletta

  • 70 g kaszy jaglanej
  • 180 g napój owsiany, moze być kokosowy, migdałowy, ryżowy
  • 8 g oleju kokosowego
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 30-35 g ksylitolu, lub erytrolu
  • 8-10 migdałów, ze skórką, lub bez skórki
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kaszę, umieścić ją na sitku o drobnych oczkach i opłukać pod zimną, bieżącą wodą.
  2. o naczynia miksującego włożyć opłukaną kaszę, dodać napój, gotować 25 min/95°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 2.
  3. Dodać olej, wiórki kokosowe, erytrol i ekstrakt z wanilii, zmiksować 20 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Za pomocą łyżeczki nabierać porcje masy i zwilżonymi wodą dłońmi formować 20 kulek (Ø 2-3 cm), w środek każdej włożyć migdał, następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz. lub do momentu podania. Jaglane kulki kokosowe à la Rafaello® podawać na kolację.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

jaglane kulki rafaello wioletta

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 2, 2024 at 07:53
    5.0

    Kulki przepyszne, polecam zrobić od razu z podwójnej porcji Big Smile Masa bardzo fajnie się formuje. Dodałam 10g erytrytolu i 10g cukru waniliowego - wyszły moim zdaniem wystarczająco słodkie.

    Drobna nieścisłość w przepisie - jeśli ma wyjść z przepisu 20 kulek (mnie wyszło 13), to trzeba 20 migdałów, żeby w każdej kulce był w środku orzeszek Wink

Are you sure to delete this comment ?