thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

nuggetsy

  • 50 g płatki kukurydziane, bezglutenowe
  • 15 g mąka kukurydziana
  • 1/2 łyżeczki curry, mielone
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g pierś z kurczaka, bez kości, lub 120g filetu z indyka bez kości
  • 16 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 1/2 łyżeczki papryka słodka, mielona
  • 1/4 łyżeczki chili, mielone, (opcjpnalnie)
  • 1/4 łyżeczki pieprz, mielony

sos czosnkowy

  • 2-3 ząbek czosnku
  • 150 gjogurtu wegańskieho
  • 2 szczypty soli
  • 30-40 g soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki ksylitolu, erytrolu lub stevi
  • 2 szczypty pieprz, mielony

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PANIERKA
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać płatki, mąkę, curry i ¼ łyżeczki soli, wymieszać 2-4 s/obr. 6. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć kurczaka, dodać oliwę, paprykę słodką, paprykę chili, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać 30 s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1.5. W razie potrzeby przemieszać kopystką. Przełożyć do miski z panierką, dokładnie obtoczyć każdy kawałek piersi kurczaka w panierce i układać na przygotowanej wcześniej blasze.
  4. Piec ok. 15 min (200°C). Umyć naczynie miksujące. W czasie pieczenia nuggetsów przygotować sosy.
  5. SOS CZOSNKOWY
  6. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać jogurt, sól, pieprz, erytrol i sok z cytryny, wymieszać 10 s/obr. 3.5. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  8. Domowe nuggetsy z sosem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

nuggetsy domowej roboty WIOLETTA

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy