Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
Składniki
CUKINIOWE PLACKI WIOLETTA
- 45 g ogórka, bez gniazd nasiennych pokrojonego na kawałki
- 1/2 łyżeczki soli, plus dodatkowo 1 szczypta
- 300 g cukinii
- 1/2 ząbek czosnku
- 120 gjogurtu typu skyr naturalnego lub jogurtu wegańskiego
- 1/2 łyżeczki octu
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 3 jajka
- 65-70 g mąki pszennej pełnoziarnistej, tyou 1850-2000 lub mąki żytniej, lub mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczki koperku, świeżego
- pam do smażenia w spreju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Naczynie miksujące kompletne premium
-
Kopystka
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ogórek, dodać 1 szczyptę soli, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć na sitko o drobnych oczkach, odstawić do odsączenia na ok. 10 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić 6 s/obr. 6. Przełożyć do koszyczka, odstawić do odsączenia na ok. 15 min.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ogórek dokładnie odcisnąć w dłoniach.
- Do naczynia miksującego dodać odciśnięty ogórek, jogurt, ocet i 2 szczypty pieprzu, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do miseczki, odstawić do lodówki do momentu podania. Opłukać naczynie miksujące. Cukinię dokładnie odcisnąć w dłoniach.
- Do naczynia miksującego włożyć odciśniętą cukinię, dodać jajko, mąkę, koperek, pozostałe ½ łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu, wymieszać 20 s/"Obroty wsteczne" /obr. 4. Sprawdzić konsystencję masy. Jeżeli będzie za gęsta, dodać 2-3 łyżki wody, wymieszać kolejne 10 s/"Obroty wsteczne" /obr. 4. Przełożyć do innego naczynia. Na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując placki (Ø 6-7 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Placki cukiniowe podawać z sosem tzatziki bezpośrednio po przygotowaniu.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
A friend said that this dish is simple and delicious slope 3 online