thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 15min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Minibułki maślane

  • 190 g mleka
  • 20 g drożdże świeże
  • 30 g masła
  • 70 g miodu, płynnego
  • 4 jajka
  • 560 g mąki pszennej
  • ziarna sezamu, białego
  • mąka pszenna, do oprószenia

Mini burgery wołowe

  • 4-5 gałązek kolendra, świeża, tylko liście
  • 10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 730-750 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki
  • 1/2-1 łyżeczki soli
  • 1/2-3/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1-2 łyżeczki SOSU WORCESTERSHIRE
  • 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • olej do smażenia
  • 25 plastrów sera cheddar, o wym. 3x4cm
  • 25 łyżeczek majonezu, do posmarowania
  • sałata rzymska, mini (ok. 2 główki), tylko liście, podzielone na kawałki
  • 13 plastrów pomidora, przekrojonych na pół
  • 1/2 - 1 Czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1-2 ogórki konserwowe, przekrojone w 2 mm plastry
  • 25 łyżeczek sosu barbecue, do posmarowania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Minibułki maślane
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, masło i miód, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1. W tym czasie rozbić 2 jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić. Białka roztrzepać za pomocą widelca, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać 2 żółtka, mąkę i pozostałe 2 jajka, wyrobić Ciasto Ciasto"Ciasto" /5 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na min. 45 min.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, krótko zagnieść. Uformować 25 małych bułek (35-40 g każda, Ø ok. 4 cm), ułożyć na przygotowanej blasze, zachowując odstępy. Wierzch każdej bułki posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym wcześniej białkiem i posypać sezamem. Piec 11-13 min (190°C). Wyjąć i odstawić do ostudzenia na 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Mini burgery wołowe
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę i chili, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać mięso, sól, pieprz, sos Worcestershire i musztardę, wymieszać 15-20 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia.
  8. Z powstałej masy uformować 25 kotletów (30-35 g każdy, Ø ok. 5 cm). Na kuchence, na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim uformowane burgery wołowe 1-2 min z jednej strony. Następnie odwrócić, na każdym burgerze położyć plaster sera, smażyć kolejne 1-2 min. Zdjąć z patelni, odstawić.
  9. Upieczone wcześniej mini bułki maślane przekroić na pół. Na spodzie każdej bułki rozsmarować 1 łyżeczkę majonezu, ułożyć na nim kawałek sałaty i burgera z serem cheddar, następnie ułożyć pół plastra pomidora, kilka piórek czerwonej cebuli, 2 plastry ogórka i 1 łyżeczkę sosu barbecue. Całość nakryć górną częścią bułki. W środek każdego mini burgera wbić przełamany na pół patyczek do szaszłyków. Mini burgery podawać jako przekąskę bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

Test przepisu z modelu TM5 na TM6

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Miniburgery TM5 TM6 test :)

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?