Czas przygotowania
2h 15min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
25
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
Minibułki maślane
- 190 g mleka
- 20 g drożdże świeże
- 30 g masła
- 70 g miodu, płynnego
- 4 jajka
- 560 g mąki pszennej
- ziarna sezamu, białego
- mąka pszenna, do oprószenia
Mini burgery wołowe
- 4-5 gałązek kolendra, świeża, tylko liście
- 10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 730-750 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki
- 1/2-1 łyżeczki soli
- 1/2-3/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1-2 łyżeczki SOSU WORCESTERSHIRE
- 1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- olej do smażenia
- 25 plastrów sera cheddar, o wym. 3x4cm
- 25 łyżeczek majonezu, do posmarowania
- sałata rzymska, mini (ok. 2 główki), tylko liście, podzielone na kawałki
- 13 plastrów pomidora, przekrojonych na pół
- 1/2 - 1 Czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1-2 ogórki konserwowe, przekrojone w 2 mm plastry
- 25 łyżeczek sosu barbecue, do posmarowania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, masło i miód, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1. W tym czasie rozbić 2 jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić. Białka roztrzepać za pomocą widelca, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać 2 żółtka, mąkę i pozostałe 2 jajka, wyrobić Ciasto "Ciasto" /5 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na min. 45 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, krótko zagnieść. Uformować 25 małych bułek (35-40 g każda, Ø ok. 4 cm), ułożyć na przygotowanej blasze, zachowując odstępy. Wierzch każdej bułki posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym wcześniej białkiem i posypać sezamem. Piec 11-13 min (190°C). Wyjąć i odstawić do ostudzenia na 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę i chili, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mięso, sól, pieprz, sos Worcestershire i musztardę, wymieszać 15-20 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia.
- Z powstałej masy uformować 25 kotletów (30-35 g każdy, Ø ok. 5 cm). Na kuchence, na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim uformowane burgery wołowe 1-2 min z jednej strony. Następnie odwrócić, na każdym burgerze położyć plaster sera, smażyć kolejne 1-2 min. Zdjąć z patelni, odstawić.
- Upieczone wcześniej mini bułki maślane przekroić na pół. Na spodzie każdej bułki rozsmarować 1 łyżeczkę majonezu, ułożyć na nim kawałek sałaty i burgera z serem cheddar, następnie ułożyć pół plastra pomidora, kilka piórek czerwonej cebuli, 2 plastry ogórka i 1 łyżeczkę sosu barbecue. Całość nakryć górną częścią bułki. W środek każdego mini burgera wbić przełamany na pół patyczek do szaszłyków. Mini burgery podawać jako przekąskę bezpośrednio po przygotowaniu.
Minibułki maślane
Mini burgery wołowe
Porady
Test przepisu z modelu TM5 na TM6
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?