Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
Składniki
RISOTTO Z HALIBUTEM
- 1500 g wody
- 1 łyżeczek soli
- 1 szczypty pieprzu, mielonego
- 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 10 g natki pietruszki, świeżej
- 40-45 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 265 g filetów z ryby, np.miruna, mintaj, panga itp lub 150g halibuta/łososia
risotto
- 80 g bulwy kopru włoskiego
- 15 g oliwy z oliwek extra vergine
- 150 g Pora, pokrojonego w 2 mm plastry
- 10 gałązki tymianek, świeży, lub 1łyżeczka tymianku suszonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprz, mielony
- 80 g wody
- 70 g ryżu do risotto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i pieprz. Włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć cebulę, natkę pietruszki, seler naciowy i rybę, gotować na parze 20 min/100°C/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, rybę zachować, a warzywa wyrzucić. Wywar przelać do innego naczynia, zachować.
- Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Dodać oliwę, pora, tymianek, sól i pieprz, dusić 5 min/120°C/obr."Mieszanie"
- Dodać wodę, dusić bez założonej miarki 3 min/120°C/obr. "Mieszanie"
- Dodać 210 g zachowanego wywaru i ryż, gotować 15 min/100°C/"Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie"
- Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na 1 min, następnie przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane. Dodać ugotowanego rybę, delikatnie przemieszać kopystką. Posypać pozostałym rozdrobnionym parmezanem. Risotto z halibutem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
wywar
risotto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Fish cooked with rice, what an interesting dish Final Grade Calculator
Are you sure to delete this comment ?