thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

RISOTTO Z HALIBUTEM

  • 1500 g wody
  • 1 łyżeczek soli
  • 1 szczypty pieprzu, mielonego
  • 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 10 g natki pietruszki, świeżej
  • 40-45 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 265 g filetów z ryby, np.miruna, mintaj, panga itp lub 150g halibuta/łososia

risotto

  • 80 g bulwy kopru włoskiego
  • 15 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 150 g Pora, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 10 gałązki tymianek, świeży, lub 1łyżeczka tymianku suszonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprz, mielony
  • 80 g wody
  • 70 g ryżu do risotto

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    wywar
  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i pieprz. Włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć cebulę, natkę pietruszki, seler naciowy i rybę, gotować na parze 20 min/100°C/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, rybę zachować, a warzywa wyrzucić. Wywar przelać do innego naczynia, zachować.
  2. risotto
  3. Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
  4. Dodać oliwę, pora, tymianek, sól i pieprz, dusić 5 min/120°C/obr.Mieszanie"Mieszanie"
  5. Dodać wodę, dusić bez założonej miarki 3 min/120°C/obr. Mieszanie"Mieszanie"
  6. Dodać 210 g zachowanego wywaru i ryż, gotować 15 min/100°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie"
  7. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na 1 min, następnie przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane. Dodać ugotowanego rybę, delikatnie przemieszać kopystką. Posypać pozostałym rozdrobnionym parmezanem. Risotto z halibutem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant RISOTTO Z HALIBUTEM paula

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: