thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
28min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 29/01/24
zmieniono dnia: 29/01/24

Składniki

Łosoś w sosie musztardowo-koperkowym z brukselką

  • 16 g koperek, świeży, lub suszony
  • 40 g jogurt naturalny
  • 10 g musztarda
  • 100 g łosoś świeży, lub mrożony
  • 1 g sól
  • 1 g pieprz, mielony
  • 1 g zioła prowansalskie, suszone
  • 20 g cytryna
  • 100 g brukselka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć koperek i rozdrobnić Miksowanie"Miksowanie" 3s/obr.7. Koperek zgarnąć kopystką na dno naczynia.
  2. Łososia posmaruj połową oleju, posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz połową koperku. Na górę połóż plasterki cytryny.
  3. Górną część nakładki Varoma wyłóż papierem. Połóż przygotowaną rybę.
  4. Do koperku w naczyniu miksującym dodaj 40 g jogurtu naturalnego oraz 10 g musztardy. Wymieszaj Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 5s/obr.4.
    Powstały sos przelóż do innego naczynia.
  5. Naczynie miksujące umyj.
  6. Wlej do naczynia 500 g wody.
  7. Na pokrywę naczynia miksującego nałóż nakładkę Varoma, na dół połóż odwarzoną brukselkę.
  8. Zalóż górną część naczynia Varona z przygotowanym łososiem.
  9. Gotować na parze 18min/Varoma/obr.3.
  10. Rybę i brukselkę wyłóż na talerz i polej przygotowanym sosem.

Porady

SmacznegoSmile

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Łosoś w sosie musztardowo-koperkowym z brukselką

Wydrukuj:

Komentarze