thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Kotlety jaglane

  • 100 gramów kasza jaglana, sucha
  • 200 gramów cukinii, pokrojona na kawałki
  • 80 gramów cebuli, obrana i pokrojona na ćwiartki
  • 1 ząbki ząbek czosnku, obrany
  • 1 szczypty soli
  • 1 szczypty pieprzu, mielonego
  • 1 łyżeczki zioła prowansalskie, suszone, opcjonalnie
  • 1 łyżki oliwy z oliwek, opcjonalnie

Panga z papryką

  • 2 filety łosoś, świeży, cały, oczyszczony, świeży lub rozmrożony
  • 150 gramów żółte papryki, pokrojona w paski
  • 1 szczypty soli
  • 1 szczypty pieprzu, mielonego
  • 1 płaskiej łyżeczki sok z cytryn

Sos cytrynowo-imbirowy

  • 50 gramów sok z cytryn, około 1 cytryna
  • 0,5 porcji skórka z cytryny, starta z połowy cytryny
  • 10 gramów imbiru świeżego, około 1 cm, obrany
  • 1 ząbka ząbek czosnku, obrany
  • 80 gramów cebuli, obrana i pokrojona na ćwiartki
  • 50 gramów wody
  • 15 gramów oliwy z oliwek
  • 1 szczypty soli
  • 1 szczypty pieprzu, mielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Gotowanie kaszy jaglanej
  1. Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą.
  2. Wlać 1 litr wody do naczynia miksującego. Włożyć koszyczek z kaszą jaglaną.
  3. Gotować 20 min / 100°C / obr. 2.
  4. Po ugotowaniu wyjąć kaszę, odsączyć i odstawić do ostudzenia.
  5. Masa na kotlety
  6. Do naczynia miksującego dodać: cebulę (1 małą), czosnek (1 ząbek) i cukinię (pokrojoną na kawałki).
  7. Posiekać 5 sek / obr. 5.
  8. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
  9. Wymieszać 15 sek / obr. 4, aż składniki się połączą.
  10. Z masy uformować kotlety.
  11. Panga z papryką
  12. Filety pangi skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  13. Paprykę pokrojoną w paski ułożyć na dolnym poziomie Varomy obok ryby.
  14. Na górnym poziomie Varomy umieścić kotlety jaglane (opcjonalnie, jeśli nie będą smażone).
  15. Wlać 500 g wody do naczynia miksującego. Założyć Varomę.
  16. Gotować 20 min / Varoma / obr. 1.
  17. Po zakończeniu gotowania warzyw i ryby, wyjmij nakładkę Varoma. Wylej wodę z naczynia miksującego.
  18. Sos cytrynowo-imbirowy
  19. Dodaj do naczynia miksującego: cebulę (80 g), czosnek (1 ząbek), imbir (10 g, pokrojony) i oliwę z oliwek (15 g).
  20. Posiekać 5 sek / obr. 5.
  21. Podsmażyć składniki 3 min / 120°C / obr. 1.
  22. Dodać sok z cytryny (40-50 g), skórkę cytrynową, wodę (50 g), sól i pieprz.
  23. Podgrzać 3 min / 80°C / obr. 2.
  24. Zmiksować sos na gładką konsystencję 10 sek / obr. 6.

Porady

Kotlety można gotować na parze razem z rybą lub podsmażyć na patelni.
Sos cytrynowo-imbirowy można dostosować, zmniejszając ilość imbiru dla łagodniejszego smaku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kotlety jaglane z cukinią, panga na parze z papryką oraz sosem cytrynowo-imbirowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy