Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Kotlety jaglane
- 100 gramów kasza jaglana, sucha
- 200 gramów cukinii, pokrojona na kawałki
- 80 gramów cebuli, obrana i pokrojona na ćwiartki
- 1 ząbki ząbek czosnku, obrany
- 1 szczypty soli
- 1 szczypty pieprzu, mielonego
- 1 łyżeczki zioła prowansalskie, suszone, opcjonalnie
- 1 łyżki oliwy z oliwek, opcjonalnie
Panga z papryką
- 2 filety łosoś, świeży, cały, oczyszczony, świeży lub rozmrożony
- 150 gramów żółte papryki, pokrojona w paski
- 1 szczypty soli
- 1 szczypty pieprzu, mielonego
- 1 płaskiej łyżeczki sok z cytryn
Sos cytrynowo-imbirowy
- 50 gramów sok z cytryn, około 1 cytryna
- 0,5 porcji skórka z cytryny, starta z połowy cytryny
- 10 gramów imbiru świeżego, około 1 cm, obrany
- 1 ząbka ząbek czosnku, obrany
- 80 gramów cebuli, obrana i pokrojona na ćwiartki
- 50 gramów wody
- 15 gramów oliwy z oliwek
- 1 szczypty soli
- 1 szczypty pieprzu, mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą.
- Wlać 1 litr wody do naczynia miksującego. Włożyć koszyczek z kaszą jaglaną.
- Gotować 20 min / 100°C / obr. 2.
- Po ugotowaniu wyjąć kaszę, odsączyć i odstawić do ostudzenia.
- Do naczynia miksującego dodać: cebulę (1 małą), czosnek (1 ząbek) i cukinię (pokrojoną na kawałki).
- Posiekać 5 sek / obr. 5.
- Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, sól, pieprz i zioła prowansalskie.
- Wymieszać 15 sek / obr. 4, aż składniki się połączą.
- Z masy uformować kotlety.
- Filety pangi skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Paprykę pokrojoną w paski ułożyć na dolnym poziomie Varomy obok ryby.
- Na górnym poziomie Varomy umieścić kotlety jaglane (opcjonalnie, jeśli nie będą smażone).
- Wlać 500 g wody do naczynia miksującego. Założyć Varomę.
- Gotować 20 min / Varoma / obr. 1.
- Po zakończeniu gotowania warzyw i ryby, wyjmij nakładkę Varoma. Wylej wodę z naczynia miksującego.
- Dodaj do naczynia miksującego: cebulę (80 g), czosnek (1 ząbek), imbir (10 g, pokrojony) i oliwę z oliwek (15 g).
- Posiekać 5 sek / obr. 5.
- Podsmażyć składniki 3 min / 120°C / obr. 1.
- Dodać sok z cytryny (40-50 g), skórkę cytrynową, wodę (50 g), sól i pieprz.
- Podgrzać 3 min / 80°C / obr. 2.
- Zmiksować sos na gładką konsystencję 10 sek / obr. 6.
Gotowanie kaszy jaglanej
Masa na kotlety
Panga z papryką
Sos cytrynowo-imbirowy
Porady
Kotlety można gotować na parze razem z rybą lub podsmażyć na patelni.
Sos cytrynowo-imbirowy można dostosować, zmniejszając ilość imbiru dla łagodniejszego smaku.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze