thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
1h 10min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

JABŁKA POD KRUSZONKĄ BEZGLUTENOWĄ

  • 500 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g ksylitolu
  • 70 g płatków quinoa
  • 30 g Migdałów
  • 30 g orzechów pecan (opcjonalnie)
  • garść żurawiny (opcjonalnie)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 st. . Naczynie żaroodporne (25 x 25cm lub o podobnych wymiarach) natłuścić masłem lub olejem kokosowym (w wersji dania bez laktozy)
    2. Do naczynia miksujacego włożyć jabłka, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu, rozdrobnić przy pomocy kopystki 3 s/obr.4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, odstawić.
    3. Do naczynia miksującego włożyć masło (lub olej kokosowy), dodać ksylitol, płatki quinoa, migdały, orzechy, żurawinę, 1/2 łyżeczki cynamonu, rozdrobnić 5 s/ obr. 5 (można przedłużyć czas rozdrabiania w zależności od tego jak bardzo ma być rozdrobniona kruszonka).
    4. Kruszonkę przełożyć na rozdrobnione jabłka
    5. Piec 20-25 min, 200 st, góra-dół lub do momentu, aż kruszonka się zarumieni. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
    6. Podawać z lodami lub domowym dżemem np. z czarnej pożeczki.

Porady

W wersji bez laktozy zamiast masła można użyć oleju kokosowego.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY