Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
23min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 03/04/20
zmieniono dnia: 03/04/20
Składniki
KLUSKI JAGLANE
- 150 g kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli
- 1000 g wody do ugotowania kaszy + woda do ugotowania klusek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć 150 g kaszy jaglanej, koszyczek postawić w kuchennym zlewie, kilkakrotnie przelać kaszę wrzącą wodą
2. do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, + 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z przepłukaną kaszą, na pokrywie naczynia miksującego umieścić miarkę, gotować kaszę 15 min./Varoma/obr.1
3. ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę zostawić do całkowitego ostudzenia
4. opłukać naczynie miksujące
5. do naczynia miksującego włożyć ostudzoną kaszę, jajka, mąkę ziemniaczaną, 1/2 łyżeczki soli, masę rozdrobnić 30s/obr. 4-8 stopniowo je zwiększając
6. w garnku zagotować wodę, dodać 1/2 łyżeczkę soli
7. do robienia klusek dobrze jest użyć dedykowanych przystawek np. Tupperware "kluseczkomania" lub nakładać masę na wodę jak kluski lane lub kluski kładzione - małą łyżeczką
8. kluski gotować na średniej mocy palnika ok 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię
9. kluski odcedzić do koszyczka, przelać delikatnym strumieniem ciepłej wody z kranu
10. przełożyć do miski, można + łyżeczkę masła i delikatnie wymieszać żeby kluski nie zlepiły się
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Jedzenie na wynos
Przepis dla dużej rodziny
Przepis dla 2 osób
Przepis dla studenta
Przepis dla starszych osób
Przystawka
Danie główne
Starter
Drugie danie
Dodatek
Wegetariańska
Przepis dla dzieci
Bez nabiału
Bez alkoholu
Bez glutenu
Bez laktozy
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Niedrogie
Bufet
Dzieci w kuchni
Gotowanie na co dzień
Drugie śniadanie
Obiad
Podwieczorek
Kolacja
Rodzaj posiłku
Gotowanie
Gotowanie na parze z Varomą
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Mam pytanie, po co jest sól dodana do wody do gotowania na parze kaszy?
Magdalena Sciezynska