thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
23min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
Łatwy

Składniki

KLUSKI JAGLANE

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1000 g wody do ugotowania kaszy + woda do ugotowania klusek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć 150 g kaszy jaglanej, koszyczek postawić w kuchennym zlewie, kilkakrotnie przelać kaszę wrzącą wodą
    2. do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, + 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z przepłukaną kaszą, na pokrywie naczynia miksującego umieścić miarkę, gotować kaszę 15 min./Varoma/obr.1
    3. ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę zostawić do całkowitego ostudzenia
    4. opłukać naczynie miksujące
    5. do naczynia miksującego włożyć ostudzoną kaszę, jajka, mąkę ziemniaczaną, 1/2 łyżeczki soli, masę rozdrobnić 30s/obr. 4-8 stopniowo je zwiększając
    6. w garnku zagotować wodę, dodać 1/2 łyżeczkę soli
    7. do robienia klusek dobrze jest użyć dedykowanych przystawek np. Tupperware "kluseczkomania" lub nakładać masę na wodę jak kluski lane lub kluski kładzione - małą łyżeczką
    8. kluski gotować na średniej mocy palnika ok 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię
    9. kluski odcedzić do koszyczka, przelać delikatnym strumieniem ciepłej wody z kranu
    10. przełożyć do miski, można + łyżeczkę masła i delikatnie wymieszać żeby kluski nie zlepiły się

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: