Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
opublikowany: 03/11/19
zmieniono dnia: 29/11/19
Składniki
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 450 g wody
- 100 g śmietany 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
- 400 g makaronu najlepiej z pszenicy durum (np. farfalle, penne, tagiatelle)
- 1 garść suszonych pomidorów (zalana uprzednio gorącą wodą, do zmiękczenia, suszone pomidory bez zalewy)
- 1 garść oliwek (opcjonalnie)
- pokrojona natka zielonej pietruszki (opcjonalnie)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, nałożyć miarkę, rozdrobnić 3s/obr.8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego,
2. Dodać masło i szpinak, założyć miarkę, dusić 5min/120st/"Obroty wsteczne" /obr.1,
3. Dodać wodę, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, nałożyć miarkę, gotować 6 min/100 st/"Obroty wsteczne" /obr.1
4. Dodać makaron, dokładnie przemieszać kopystką, nałożyć miarkę, ustawić czas podany na opakowaniu makaronu/100st/"Obroty wsteczne" /obr."Mieszanie" . Jeżeli po ustawionym czasie makaron jest za twardy, należy dodać jeszcze kilka minut gotowania 1-3 min
5. Dodać pokrojone w paski suszone pomidory i opcjonalnie oliwki i pokrojoną natkę zielonej pietruszki
6. Wszystko razem wymieszać kopystką
7.Danie podawać ciepłe, dodatkowo można posypać na talerzu rozdrobionym parmezanem
Porady
Zamiast suszonych pomidorów można dodać:
- podsmażony na patelni wędzony boczek
- ugotowany na parze brokuł
- oliwki
-kapary
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?