thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Foremki na muffinki

12 papierowych pailotek

Ciasto

  • 25 g mąki ziemniaczanej, (lub skrobi z tapioki)
  • 5 jajek
  • 50 g mąki kokosowej
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 175 g stałej części z mleka kokosowego, (puszkę mleka kokosowego odstawić do lodówki najlepiej na noc)
  • 80-100 g ksylitolu
  • 200 g gorzkiej czekolady

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Rozgrzać piekarnik  do temp. 190st termoobieg, formy do muffinek wyłożyć papilotkami, odstawić

    2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć na puder 10s/obr.10, przełożyć do innego naczynia, odstawić

    3. do naczynia miksującego włożyć część stałą z mleka kokosowego i połamaną czekoladę, nałożyć miarkę, podgrzać 6min/50st/obr.1

    4. założyć motylek, do naczynia miksującego wsypać zmielony cukier i jajka, nałożyć miarkę, wymieszać 4 min/obr.3

    5. dodać mąki i sodkę, wymieszać 4min/obr.3, jeżeli są jakieś pozostałości mąki na ściankach naczynia miksującego należy zgarnąć je kopystką i ponownie wymieszać masę 30s/obr.3

    6. zdjąć motylek

    7. masę na muffinki rozłożyć równomiernie do 12 papilotek 

    8. piec na kratce do pieczenia ok 20 min (w zależności od piekarnika)

     

Porady

pozostałe mleko kokosowe można zamrozić i wykorzystać do słodkich wypieków

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

MUFFINKI CZEKOLADOWE (bezglutenowe, bez laktozy)

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 27, 2016 at 14:49

    JOANNA MORAWSKA KOSZALIN napisał:

    Dla mnie nabiał to mleko i jego produkty pochodne, ale ma Pani rację. W teorii jajka również zaliczane są do nabiału. Aby uściślić mój przekaz zmienię nazwę muffinek. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)




    może i niektórzy zaliczają jajka do nabiału, ale jest do błedna klasyfikacja. nabiał to tlyko i wyłącznie mleko i produkty mlecznego pochodzenia. co więcej - również etymologia słowa nabiał potwierdza, że jajka to nie nabiał. poza tym są też odmiany diety wegetariańskiej, w których np. spożywa się nabiał a nie spożywa się jajek, co jest kolejnym dowodem na to, że są to dwie osobne kategorie produktów tmrc_emoticons.;)

    Pokochaj ze mną Thermomix Love zadzwoń, umów się na prezentację Smile tel. 691 509 039

  • maja 3, 2016 at 11:22

    Dla mnie nabiał to mleko i jego produkty pochodne, ale ma Pani rację. W teorii jajka również zaliczane są do nabiału. Aby uściślić mój przekaz zmienię nazwę muffinek. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • maja 3, 2016 at 08:47

    Bez nabiału, a są jajka? tmrc_emoticons.)

  • kwietnia 26, 2016 at 11:05

    1. Mleko kokosowe można zastąpić innym,

    2. mąkę kokosową zamieniłabym ewntualnie na jaglaną (smak gryki jest specyficzny choć bardzo go lubię), powinno wyjść (choć sama tego nie testowałam),

    3. a czekoladę można kupić z ksylitolem. Przepis na muffinki z kakao to po prostu inny przepis,  zastanowię się nad tym i coś może uda mi się stworzyć.

    Pozdrawiam

  • kwietnia 25, 2016 at 19:57

    Mam pytanko czy mleko kokosowe mozna zastąpic innym mlekiem roślinnym? Oraz czy można zamienić mąkę kokosowa na inną bezglutenową np. gryczaną, czy może nada za mocny aromat? Babeczki wyglądają bardzo zachęcająco. Acha i może dałoby się zamiast gorzkiej czekolady użyć kakao?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: