thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
5h 30min
Czas całkowity
7h 0min
porcja/porcje/porcji
16 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
opublikowany: 22/04/24
zmieniono dnia: 22/04/24

Składniki

SPÓD

  • 100 g mąki migdałowej
  • 10 g kakao naturalnego
  • 60 g masła
  • 20 g erytrytolu

MASA SEROWA

  • 100 g Miękkiego masła
  • 150 g erytrytolu
  • 250 g sera mascarpone
  • 500 g twarogu tłustego
  • 6 jajek
  • 40 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SPÓD
  1. Do naczynia miksującego wsypać 100 g mąki migdałowej.
  2. Dodać 10 g kakao naturalnego.
  3. Dodać 60 g masła.
  4. Dodać 20 g erytrytolu.
  5. Nałożyć miarkę i zmiksować 30 s / obr. 5.
  6. Dno tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Wylepić dno zmiksowaną masą.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg).

    Piec 15 minut.
  9. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
  10. MASA SEROWA
  11. Do czystego naczynia włożyć 100 g miękkiego masła.
  12. Dodać 150 g erytrytolu.
  13. Nałożyć miarkę i zmiksować 15 s / obr. 5.
  14. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  15. Zmiksować ponownie 15 s / obr. 5.
  16. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  17. Dodać 250 g sera mascarpone.
  18. Dodać 500 g tłustego twarogu.
  19. Dodać 6 jajek.
  20. Dodać 40 g mąki kokosowej.
  21. Dodać 1 czubatą łyżeczkę startej skórki z cytryny.
  22. Nałożyć miarkę i zmiksować 30 s / obr 5.
  23. Wylać masę na podpieczony spód.
  24. Piec 1,5 godziny w 140 stopniach (termoobieg).
  25. Po zakończeniu czasu pieczenia uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim ciasto na minimum 30 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.

    Nie wyjmując z formy wstawić sernik do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

    Następnie wyjąć z blachy. Podawać schłodzony.

Porady

Czas całkowity uwzględnia także czas potrzebny na studzenie sernika i jego tężenie.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Keto sernik z przepisów braci Rodzeń

Wydrukuj:

Komentarze