Czas przygotowania
5h 30min
Czas całkowity
7h 0min
porcja/porcje/porcji
16
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 6
- TM 5
- TM 31
opublikowany: 22/04/24
zmieniono dnia: 22/04/24
Składniki
SPÓD
- 100 g mąki migdałowej
- 10 g kakao naturalnego
- 60 g masła
- 20 g erytrytolu
MASA SEROWA
- 100 g Miękkiego masła
- 150 g erytrytolu
- 250 g sera mascarpone
- 500 g twarogu tłustego
- 6 jajek
- 40 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać 100 g mąki migdałowej.
- Dodać 10 g kakao naturalnego.
- Dodać 60 g masła.
- Dodać 20 g erytrytolu.
- Nałożyć miarkę i zmiksować 30 s / obr. 5.
- Dno tortownicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wylepić dno zmiksowaną masą.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg).
Piec 15 minut. - Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
- Do czystego naczynia włożyć 100 g miękkiego masła.
- Dodać 150 g erytrytolu.
- Nałożyć miarkę i zmiksować 15 s / obr. 5.
- Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Zmiksować ponownie 15 s / obr. 5.
- Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 250 g sera mascarpone.
- Dodać 500 g tłustego twarogu.
- Dodać 6 jajek.
- Dodać 40 g mąki kokosowej.
- Dodać 1 czubatą łyżeczkę startej skórki z cytryny.
- Nałożyć miarkę i zmiksować 30 s / obr 5.
- Wylać masę na podpieczony spód.
- Piec 1,5 godziny w 140 stopniach (termoobieg).
- Po zakończeniu czasu pieczenia uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim ciasto na minimum 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
Nie wyjmując z formy wstawić sernik do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Następnie wyjąć z blachy. Podawać schłodzony.
SPÓD
MASA SEROWA
Porady
Czas całkowity uwzględnia także czas potrzebny na studzenie sernika i jego tężenie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
I tried it but it failed, Pokerogue unable to produce such a finished product
Are you sure to delete this comment ?