- TM 31
Składniki
- 1000 g żurawiny świeżej lub mrożonej
- 1000 g spirytusu 96%
- 500 g wódki
- 500 g cukru
- 1 laska wanilii
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
żurawinę (ja użyłam mrożonej) zmixować:
5 sekund/ obr.4-5
przełożyć do słoja , zasypać cukrem i zalać alkoholem, dodać przekrojoną na pół wanilię
następnie macerować w ciepłym miejscu przez miesiąc, co kilka dni wstrząsając słojem.
Po tym czasie zlać nalew, przecedzić przy użyciu koszyczka a następnie przefiltrować (użyłam filtrów do kawy)
Rozlać do butelek i postawić w ciemnym chłodnym pomieszczeniu.
Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 3-6 miesięcy, im dłużej tym lepsza
Nalewka ma piękny, czerwono-różowy kolor, jest aromatyczna i orzeźwiająca a przy tym lekko kwaskowa.
Porady
Nalewkę możemy pić dla zdrowia lub dla czystej przyjemności.
Żurawina działa antyrakowo, ma zbawienny wpływ na nasz układ moczowy, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, a nawet obniża poziom cholesterolu.
Żurawiny powinny unikać osoby ze stwierdzoną osteoporozą czy kamieniami nerkowymi.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
czy ktoś robił z suszonej żurawiny? wychodzi też?
Pierwszy raz będę robić nalewkę (jakąkolwiek! ) i mam pytania dwa.
Czy przez ten pierwszy miesiąc to ma stać w zamkniętym szczelnie słoiku czy w otwartym?
Co to jest nalew?
Przpies już trafił do ulubionych, będziemy testować w najbliższy weekend razem z innym żurawinowym przepisem "zawianego kucharza" http://www.mojbar.pl/podstawy/porady/Zawiany%20kucharz:%20sos%20%C5%BCurawinowy.htm
Polecam. Doskonała
Ja również a teraz jest jeszcze lepsza Pozdrawiam i polecam!
Uwielbiam
Nalewka godna uwagi Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie