thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
1h 32min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 19/08/13
zmieniono dnia: 03/09/13

Składniki

na bułeczki

  • 30 g mleka w proszku, ja dałam odtłuszczone
  • 450 g mąki pszennej, typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 20 g sezamu, plus dodatkowa ilość do posypania bułeczek
  • 2 białka rozmącone z 2 łyżkami mleka
  • 45 g cukru
  • 14 g suchych drożdży
  • 300 g mleka
  • 65 g masła, pokrojonego na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Mlecznych Puchatków Śniadaniowych
  1. W naczyniu miksującym umieścić masło. Roztopić 3 minuty/ 60 stopni/ obr. 1. Przelać do innego naczynia.

  2. Do naczynia wlać mleko, dodać cukier i drożdże. Podgrzać 2,5 minuty/ 37 stopni/ obr. 2,5.

  3. Dodać mleko w poszku. Wymieszać  10s./ obr. 5.

  4. Dodać mąkę, żółtka, sól, masło, słonecznik oraz sezam. Wyrobić 3,5 minuty/ Ciasto"Ciasto" .

  5. Przełożyć do innego naczynia wysmarowanego olejem, np do plastikowej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut, aż ciasto wyraźnie podwoi swoją objętość.

  6. Wyłożyć ciasto na stolnicę/deskę obsypaną mąką. Z ciasta uformować prostokąt około 35 cm x 12 cm. podzielić na 8 części i uformować pożądany kształt bułeczek. Przełożyć na brytfankę (układać w pewnej odległości od siebie). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  7. Bułeczki naciąć ukośnie kilka razy, posmarować białkami rozmąconymi z dwoma łyźkami mleka, posypać sezamem. Piec w piekarniku w temperaturze 170 - 160 stopni przez 20 - 25 minut.

Porady

Bułeczki są bardzo pulchne, można je przekroić na pół i posmarować dżemikiem, twarożkiem, nutellą czy miodem. Znakomicie smakują na słodko, ale ze słonymi dodatkami też można je zjeść tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mleczne Puchatki Śniadaniowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 14, 2013 at 17:17

    Dzięki Meg  za szerokie wyjaśnienie dodawania mleka w proszku w Twoim innym przepisie , który mialam w swoim zbiorku (Twój link do niego jest nieaktywny).  Wybacz, ale tamten Twój komentarz  gdzieś zapodział się wśród wielu innych. Dobrze by było zamieszczać takie dodatkowe informacje  pod przepisem, we wskazówkach, po prostu je  kopiując.  Wtedy "nie giną".  Powtarzam jednak tutaj celowo  te same słowa bo myślę, że dodatkowe informacje sie przydadzą nie tylko mnie.  tmrc_emoticons.;) Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • października 14, 2013 at 16:06

    Witaj GaBi. tmrc_emoticons.) Jeśli chodzi o mleko w proszku, to jakieś 2 miesiące temu pytałaś mnie o to przy okazji innego mojego przepsu i myślę, żę wówczas udzieliłam Ci wyczerpującej odpowiedzi tmrc_emoticons.) Myślę również, że mleko w proszku w tym przepisie ma takie samo działanie jak tu: http://przepisownia.pl/przepisy/ma%C5%9Blane-bu%C5%82eczki-sezamowe/462198 . Niedługo dodam kolejny przepis na kolejne buleczki, również z dodatkiem mleka w proszku tmrc_emoticons.) Zachęcam do wypróbowania tmrc_emoticons.) Pozdrawiam Meg tmrc_emoticons.)

    Meg

  • października 14, 2013 at 15:52

    Kasia 11 - bardzi się cieszę, że bułeczki smakują i zachęcam do wyrpóbowania innych rodzajów bułeczek i w ogóle innych moich przepisów tmrc_emoticons.) Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Meg

  • października 14, 2013 at 12:20

    Fajny przepis, będę próbować. Magdo, jakie znaczenie ma dodatek mleka w proszku? Ja go nie kupuję i stąd moje pytanie. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • października 14, 2013 at 09:03

    Witam,  przepis jest rewelacyjny. Bułeczki - pyszne tmrc_emoticons.D

  • września 12, 2013 at 21:33

    Mam nadzieję, że będą smakowałytmrc_emoticons.) Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Meg

  • września 12, 2013 at 21:31

    Wygladaja  bardzo,bardzo smakowicie. tmrc_emoticons.) Dodaję do wypróbowania i jutro je zrobie. tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam

  • sierpnia 20, 2013 at 23:16

    Czekam na informację, czy się udały z mniejszą ilością drożdżytmrc_emoticons.) Pozdrawiam.

    Meg

  • sierpnia 20, 2013 at 23:10

    Dodane do wypròbowania, z mniejsza iloscia drozdzy i ja tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam serdecznie Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • sierpnia 19, 2013 at 16:29

    Dziękuję za komentarztmrc_emoticons.) Następnym razem spróbuję dać 10 gram drożdźy i wyrobić jeszcze raztmrc_emoticons.)

    Meg

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: