Składniki
na bułeczki
- 30 g mleka w proszku, ja dałam odtłuszczone
- 450 g mąki pszennej, typ 650
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 100 g ziaren słonecznika
- 20 g sezamu, plus dodatkowa ilość do posypania bułeczek
- 2 białka rozmącone z 2 łyżkami mleka
- 45 g cukru
- 14 g suchych drożdży
- 300 g mleka
- 65 g masła, pokrojonego na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W naczyniu miksującym umieścić masło. Roztopić 3 minuty/ 60 stopni/ obr. 1. Przelać do innego naczynia.
Do naczynia wlać mleko, dodać cukier i drożdże. Podgrzać 2,5 minuty/ 37 stopni/ obr. 2,5.
Dodać mleko w poszku. Wymieszać 10s./ obr. 5.
Dodać mąkę, żółtka, sól, masło, słonecznik oraz sezam. Wyrobić 3,5 minuty/ "Ciasto" .
Przełożyć do innego naczynia wysmarowanego olejem, np do plastikowej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut, aż ciasto wyraźnie podwoi swoją objętość.
Wyłożyć ciasto na stolnicę/deskę obsypaną mąką. Z ciasta uformować prostokąt około 35 cm x 12 cm. podzielić na 8 części i uformować pożądany kształt bułeczek. Przełożyć na brytfankę (układać w pewnej odległości od siebie). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Bułeczki naciąć ukośnie kilka razy, posmarować białkami rozmąconymi z dwoma łyźkami mleka, posypać sezamem. Piec w piekarniku w temperaturze 170 - 160 stopni przez 20 - 25 minut.
Mlecznych Puchatków Śniadaniowych
Porady
Bułeczki są bardzo pulchne, można je przekroić na pół i posmarować dżemikiem, twarożkiem, nutellą czy miodem. Znakomicie smakują na słodko, ale ze słonymi dodatkami też można je zjeść
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dzięki Meg za szerokie wyjaśnienie dodawania mleka w proszku w Twoim innym przepisie , który mialam w swoim zbiorku (Twój link do niego jest nieaktywny). Wybacz, ale tamten Twój komentarz gdzieś zapodział się wśród wielu innych. Dobrze by było zamieszczać takie dodatkowe informacje pod przepisem, we wskazówkach, po prostu je kopiując. Wtedy "nie giną". Powtarzam jednak tutaj celowo te same słowa bo myślę, że dodatkowe informacje sie przydadzą nie tylko mnie.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Witaj GaBi. Jeśli chodzi o mleko w proszku, to jakieś 2 miesiące temu pytałaś mnie o to przy okazji innego mojego przepsu i myślę, żę wówczas udzieliłam Ci wyczerpującej odpowiedzi Myślę również, że mleko w proszku w tym przepisie ma takie samo działanie jak tu: http://przepisownia.pl/przepisy/ma%C5%9Blane-bu%C5%82eczki-sezamowe/462198 . Niedługo dodam kolejny przepis na kolejne buleczki, również z dodatkiem mleka w proszku Zachęcam do wypróbowania Pozdrawiam Meg
Meg
Kasia 11 - bardzi się cieszę, że bułeczki smakują i zachęcam do wyrpóbowania innych rodzajów bułeczek i w ogóle innych moich przepisów Pozdrawiam
Meg
Fajny przepis, będę próbować. Magdo, jakie znaczenie ma dodatek mleka w proszku? Ja go nie kupuję i stąd moje pytanie.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Witam, przepis jest rewelacyjny. Bułeczki - pyszne
Mam nadzieję, że będą smakowały Pozdrawiam
Meg
Wygladaja bardzo,bardzo smakowicie. Dodaję do wypróbowania i jutro je zrobie. Pozdrawiam
Czekam na informację, czy się udały z mniejszą ilością drożdży Pozdrawiam.
Meg
Dodane do wypròbowania, z mniejsza iloscia drozdzy i ja Pozdrawiam serdecznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dziękuję za komentarz Następnym razem spróbuję dać 10 gram drożdźy i wyrobić jeszcze raz
Meg
Are you sure to delete this comment ?