- TM 31
Składniki
Masa kajmakowa
- 50 g masła
- 300 g cukru
- 400 g mleka 3,2%
- 15 g migdałów bez skórki
- 15 g orzechów laskowych
- 100 g czekolady deserowej
Masa mascarpone
- 50 g amaretto
- 100 g suszonej moreli
- 250 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 50 ml (1/2 MT) gorącej wody
- 200 g śmietany kremówki 30%, (schłodzonej)
Poncz
- 100 g gorącej wody
- 1/2 cytryny, (sok)
- 50 g amaretto
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Biszkopt
- 5 g amaretto
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 120 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 szczypta soli
- 6 jaj, (zimnych)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
BISZKOPT:
Nagrzewamy piekarnik do 170*C. Na pokrywie odważamy cukier, a w osobnej miseczce mąki (przesiewamy je). Białka oddzielamy od żółtek. Zakładamy motylek na noże i ubijamy białka z solą 5 min./obr. 3-4. Po 3 min. przez otwór dodajemy cukier. Wlewmy żółtka i mieszamy 30s./ obr. 2. Dodajemy wymieszane mąki i łączymy z resztą składników 1 min./ obr. 1. odważamy amaretto i ostatecznie mieszamy 10 s./ obr. 1.
Ciasto wlewamy do okrągłej tortownicy (wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia (żeby boki równo się piekły). Po upieczeniu rzucamy tortownicą (spodem do dołu) z wysokości ok. 20-30 cm o podłogę (żeby biszkopt nie opadł).
Ostudzony biszkopt należy podzielić na 3 części. Naponczować dolny, a później po nałożeniu masy mascarpone i wysmarowaniu środkowego krążka od dołu masą kajmakową, ponczem nasączyć górę.
MASA KAJMAKOWA:
Rozdrabniamy czekoladę, orzechy i migdały 5-10s./ obr.8. Wysypujemy do innego naczynia.
Mleko, cukier i masło gotujemy 15 min./Varoma/ obr.3-4 (mleko nie kipi) - nie zakładamy miarki, żeby było parowanie. Łączymy z rozdrobnionymi składnikami i gotujemy 10 min./90*C/obr. 3. Ciepłą (ale nie gorącą) masą smarujemy dół środkowego krążka, a następnie dół górnego krążka biszkoptowego. Zostawić do dekoracji torta.
MASA MASCARPONE:
Do czystego i suchego "Blokada naczynia miksującego" na noże umieszczamy motylek. Ubijamy mocno schłodzoną śmietanę 3 min./obr. 3. Po 2 min. wlewamy przez otwór pokrywy ostudzoną żelatynę. Przekładamy do innego naczynia.
Opłukujemy "Blokada naczynia miksującego" . Odważamy morele i rozdrabniamy je 5-10s./obr. 5. Przekładamy do miseczki i zalewamy amaretto.
W "Blokada naczynia miksującego" ucieramy żółtka, cukry i serek mascarpone 1 min./ obr. 4. Dodajemy śmietanę i łączymy 30 s./ obr. 2. Wkładamy morele i mieszamy 5s./"Obroty wsteczne" /obr.2.
Masą smarujemy dolny, naponczowany biszkopt i górę środkowego (też naponczowanego).
PONCZ:
Zalewamy kawę 1 MT (100 ml) gorącej wody i czekamy chwilkę, aż ostygnie. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i amaretto.
ŁĄCZENIE TORTU:
Dolny biszkopt - poncz - masa mascarpone - masa kajmakowa od dołu środkowego krążka - środkowy krążek nasączony ponczem - masa mascarpone - górny krążek od dołu z masą kajmakową - poncz - dokoracyjna warstwa masy kajmakowej.
Porady
Do masy kajmakowej (zamiast mleka i cukru) można użyć gotowej masy z puszki. Wtedy po rozdrobnieniu bakalii, dodajemy gotową masę, masło, amaretto i gotujemy 10 min./90*C/ obr. 3.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Mam zamiar zrobić tort, ale nie odważę się dać zwykłego mleka Myślę, że gotowe mleko z puszki będzie zdecydowanie lepsze.
Niestety masa kajmakowa nawet po kilku godzinach od zrobienia była rzadka. Ktoś wie, dlaczego? I zdecydowanie za dużo kawy do pączu - jest zbyt gorzki. Za to masa mascarpone wyszła pyszna, tylko nie dawałam jajek - do ubitej śmietany od razu samo mascarpone z cukrem. Tort z tylko tą masą też był pyszny (trochę gorzki przez pącz), ale masa kajmakowa mnie rozczarowała.
Masa po polaczeniu z bita smietana jest zadka ale wsadzilam do lodowki. Troche stezala ale po rosmarowaniu troche wyplynela. Mam nadzieje, ze sie utrzyma tort na miejscu jak go potrzymam w lodowce cala noc. Czy tez mieliscie ten sam problem?
Ja tez miałam okazje degustacji torcika Torcik przepyszny-polecam wszystkim do wyprobowania
Prześliczny torcik!!! Upiekę go na pewno
Tort wygląda pysznie,przepis dodałam do wypróbowania
Dziękuję za szybką odpowiedż
Wszystko będzie 27 listopada 2013 Tort jest w trakcie tworzenia
Szkoda, że nie ma zdjęcia Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?