- TM 5
Składniki
400 g maślanych herbatników
1 puszka masy kajmakowej
POLEWA
- 200 g solonych orzeszków ziemnych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
MASA
- 400 g serka waniliowego, (np. Danio)
- 3 szklanki mleka w proszku, (np. Łaciate)
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła lub margaryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
MASA:
1. Do suchego "Blokada naczynia miksującego" włóż cukier i rozdrobnij 6 s. / obr. 10.
2. Dodaj masło i ucieraj 5 min. /obr. 4-6. Stopniowo dodawaj (na przemian) mleko w proszku i serek. Ucieraj do momentu, aż powstanie gładka masa (czas ucierania można wydłużyć).
POLEWA:
1. Do suchego "Blokada naczynia miksującego" włóż czekolady i rozdrobnij 5 s. /obr. 8. Rrozpuść je podgrzewając 2 min. /100*C/ obr. 1.
2. Dodaj orzeszki i wymieszaj je z czekoladą 10 s. /"Obroty wsteczne" / obr.2.
WYKOŃCZENIE:
1. Prostokątną formę o wymiarach około 24x37cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Na dnie formy ułóż warstwę herbatników. Na nie wyłóż połowę mlecznego kremu i przykryj kolejną warstwą herbatników.
3. Rozsmaruj na herbatnikach masę kajmakową, a na niej połóż kolejną porcję ciastek. Posmaruj resztą kremu mlecznego i jeszcze raz przykryj herbatnikami.
4. Polej polewą.
5. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przechowuj w lodówce. Smacznego!!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto bardzo, bardzo słodkie i bardzo dobre 🙂 Dobrze, że miałam więcej herbatników bo na blachę o wymiarach podobnych do tych z przepisu wyszło ich ok. 600 g. Zgodnie z sugestiami z komentarzy do polewy czekoladowej dodałam mleka. Wyszło super. Ciasto jest mało pracochłonne, więc pewnie jeszcze nie raz je zrobię.
ja dla bezpieczenstw kupuje wszystkiego wiecej.czekolary tez dode wiecej do tego przepisu i czasem robie tylko z deserowej zeby zbyt słodko nie było. oszukuję na zmniejszonej ilości masła ale jest mega
Niestety podana ilosc herbatników jest za mała ;( nie miałam zapasu i teraz muszę czekać do jutra żeby dokończyć dzieła.
Super przepis, najlepsze na drugi dzień nie dodaję cukru, masy kajmakowej kładę tylko połowę porcji i daję wiecej proporcjonalnie gorzkiej czekolady i tak jak ktoś doradził odrobinę mleka żeby lepij się rozprowadziło, aha i mam mnóstwo orzechów włoskich, więc takie dodałam i wszystko jest super.
Przepyszne ciasto, które robię od 2 lat. Teraz zrobię je w termomixe. Zgadzam się z powyższymi sugestiami: można zmniejszyć dawkę cukru, do polewy dodaję 1/3 szklanki mleka( łatwiej ją rozprowadzić na herbatnikach i lepiej się kroi ciasto). Osobiście wolę do polewy dodawać orzeszki solone. Kiedyś dodałam bez soli i ciasto było zbyt słodkie. Uważam, że nie da się zastąpić mleka w proszku innym składnikiem, bo to ono nadaje specyficzny, przepyszny smak. Życzę smacznego
A co można zamoast mleka w proszku? Niestety noe mogę mleka
Zrobiłam wczoraj i ciasto dobre ale mega mega słodkie, sugeruje nie dodawać już cukru do i tak słodkiego serka waniliowego a do polewy dodać masło lub mleko aby wyszła mniej twarda bo ciężko pokroić, po prostu się łamie. Ciasto warte wypróbowania po delikatnej modyfikacji.
Dziękuję za sugestię... już poprawiłam
Ten karmel to rozumiem,że gotowy w puszce tak? Bo nie ma w składnikach....