thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

400 g maślanych herbatników

1 puszka masy kajmakowej

POLEWA

  • 200 g solonych orzeszków ziemnych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

MASA

  • 400 g serka waniliowego, (np. Danio)
  • 3 szklanki mleka w proszku, (np. Łaciate)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. MASA:

    1. Do suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóż cukier i rozdrobnij 6 s. / obr. 10.

    2. Dodaj masło i ucieraj 5 min. /obr. 4-6. Stopniowo dodawaj (na przemian) mleko w proszku i serek. Ucieraj do momentu, aż powstanie gładka masa (czas ucierania można wydłużyć).

    POLEWA:

    1. Do suchego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóż czekolady i rozdrobnij 5 s. /obr. 8. Rrozpuść je podgrzewając 2 min. /100*C/ obr. 1.

    2. Dodaj orzeszki i wymieszaj je z czekoladą 10 s. /Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr.2.

    WYKOŃCZENIE:

    1. Prostokątną formę o wymiarach około 24x37cm wyłóż papierem do pieczenia. 

    2. Na dnie formy ułóż warstwę herbatników. Na nie wyłóż połowę mlecznego kremu i przykryj kolejną warstwą herbatników.

    3. Rozsmaruj na herbatnikach masę kajmakową, a na niej połóż kolejną porcję ciastek. Posmaruj resztą kremu mlecznego i jeszcze raz przykryj herbatnikami.

    4. Polej polewą.

    5. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Przechowuj w lodówce. Smacznego!!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

MAXI KING (bez pieczenia)

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 5, 2021 at 19:14
    5.0

    Ciasto bardzo, bardzo słodkie i bardzo dobre 🙂 Dobrze, że miałam więcej herbatników bo na blachę o wymiarach podobnych do tych z przepisu wyszło ich ok. 600 g. Zgodnie z sugestiami z komentarzy do polewy czekoladowej dodałam mleka. Wyszło super. Ciasto jest mało pracochłonne, więc pewnie jeszcze nie raz je zrobię.

  • listopada 7, 2017 at 22:33

    ja dla bezpieczenstw kupuje wszystkiego wiecej.czekolary tez dode wiecej do tego przepisu i czasem robie tylko z deserowej zeby zbyt słodko nie było. oszukuję na zmniejszonej ilości masłatmrc_emoticons.;) ale jest mega

  • października 7, 2016 at 22:18

    Niestety podana ilosc herbatników jest za mała ;( nie miałam zapasu i teraz muszę czekać do jutra żeby dokończyć dzieła.

  • września 6, 2016 at 19:11
    5.0

    Super przepis, najlepsze na drugi dzień tmrc_emoticons.;-) nie dodaję cukru, masy kajmakowej kładę tylko połowę porcji i daję wiecej proporcjonalnie gorzkiej czekolady i tak jak ktoś doradził odrobinę mleka żeby lepij się rozprowadziło, aha i mam mnóstwo orzechów włoskich, więc takie dodałam i wszystko jest super. 

  • sierpnia 25, 2016 at 17:48

    Przepyszne ciasto, które robię od 2 lat. Teraz zrobię je w termomixe. Zgadzam się z powyższymi sugestiami: można zmniejszyć dawkę cukru, do polewy dodaję 1/3  szklanki mleka( łatwiej ją rozprowadzić na herbatnikach i lepiej się kroi ciasto). Osobiście wolę do polewy dodawać orzeszki solone. Kiedyś dodałam bez soli i ciasto było zbyt słodkie. Uważam, że nie da się zastąpić mleka w proszku innym składnikiem, bo to ono nadaje specyficzny, przepyszny smak. Życzę smacznego tmrc_emoticons.-)

  • sierpnia 24, 2016 at 13:34

    A co można zamoast mleka w proszku? Niestety noe mogę mleka

  • sierpnia 7, 2016 at 09:18
    3.0

    Zrobiłam wczoraj i ciasto dobre ale mega mega słodkie, sugeruje nie dodawać już cukru do i tak słodkiego serka waniliowego a do polewy dodać masło lub mleko aby wyszła mniej twarda bo ciężko pokroić, po prostu się łamie. Ciasto warte wypróbowania po delikatnej modyfikacji.

  • sierpnia 4, 2016 at 13:48

    Dziękuję za sugestię... już poprawiłam tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 4, 2016 at 12:37

    Ten karmel to rozumiem,że gotowy w puszce tak? Bo nie ma w składnikach....