thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Do dekoracji: malinki:)

MASA MALINOWA

  • 350 g jogurtu greckiego
  • 350 g malin, (świeżych lub mrożonych)
  • 0,7 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny, (rozpuszczonej w 4 łyżkach ciepłej wody)

MASA ŚMIETANKOWA

  • 4 łyżeczki żelatyny, (rozpuszczonej w 4 łyżkach ciepłej wody)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, (wykonanego w TM)
  • 0,7 szklanki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g schłodzonej śmietany 30% lub 36%

SPÓD

  • 50 g białej czekolady
  • 4 łyżki masła
  • 170 g maślanych herbatników

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Spód:

    1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki na spód i wymieszać 10 s./ obr. 4.

    2. Powstałą masę wgnieść w tortownicę  (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia).

    Masa śmietankowa:

    1. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić do wystudzenia.

    2. ZAŁOŻYĆ MOTYLEK: Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać kremówkę i ubić na sztywno na obr. 4, pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy.

    3. Miksować dalej na obr. 3, dodając po łyżce serka mascarpone, a na koniec stopniowo dodawać ostudzoną żelatynę.

    4. Przelać na spód. Bliżej brzegów powciskać maliny w niewielkich odstępach końcówką do dołu. Wstawić do lodówki.

    Masa malinowa:

    1. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić do wystudzenia.

    2. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" maliny zblednować razem z cukrem pudrem 5 s. /obr.4.

    3. Dodać jogurt grecki i wymieszać 10 s./obr. 4, pod koniec dodać żelatynę cały czas mieszając.

    4. Wylać na masę śmietankową. Wstawić do lodówki.

    Wykończenie:

    Kiedy sernik stężeje, odciąć brzegi od tortownicy. Przystroić kremówką i malinami (opcjonalnie). 

Porady

Przechwywać w lodówce!

Smacznego!!!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Malinowy sernik na zimno

Wydrukuj:

Komentarze