- TM 5
Składniki
Bita śmietana
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 łyżek rozpuszczonej w/w żelatyny
Masa serowa
- 200 g wody (2 MT)
- 3 łyżki żelatyny
- 1 op. cukru wanilinowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 500 g białego sera lub twarogu z pudełka
Na spód
- 30 sztuk biszkoptów (okrągłych)
- 2 łyżeczki naparu kawowego, (4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 6 łyżki gorącej wody)
- 100 g masła lub margaryny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Na spód:
1. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć biszkopty i zmielić ok. 3-5s./obr. 8.
2. Dodać miękkie masło i 2 łyżeczki naparu kawowego. Wymieszać 30s./obr.5.
Masa serowa:
1. Do szklanki wsypać 3 łyżki żelatyny i zalać gorącą wodą (2 MT). Dobrze wymieszać. Odstawić, aby ostygła (pilnować, żeby nie stężała przed dodaniem do masy).
2. Założyć motylek. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę i ubic na sztywno ok. 2-3min./obr.3-4. Przełożyć do innego naczynia.
3. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć biały ser i zmielić 10s./obr. 5. i zemulgować ser z cukrem pudrem 2min./obr. 4. (jeśli mamy gotową masę serową, czynność można opuścić). Przełożyć do innego naczynia.
4. Delikatnie połączyć śmietanę z masą serową 1min./obr.2-3. Dodać rozpuszczoną żelatynę (zostawić ok. 6 łyżek do bitej śmietany) i wymieszać 10s./obr.3.
5. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dołożyć cukier wanilinowy i wymieszać 10s./obr.3. Wylać na biszkopty (włożyć na ok. 10 min. do zamrażalki lub lodówki, żeby masa stężała). Do drugiej części dodać pozostały napar kawowy i wymieszać 10s./obr.3. Wylać na stężałą już białą masę.
Bita śmietana:
1. Założyć motylek. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę i ubijać 3-4min./obr.4. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
2. Dodać pozostałą rozpuszconą żelatynę i wymieszać 10s./obr.4. Wylać masę na wierzch ciastka i wygładzić.
SERNICZEK LATTE MACCHIATO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
wow ale super
U mnie tak wyszło. Robione wg przepisu z tm31.
Zastanawiam się nad normalnym biszkoptem na spód - taka masa ubita ciężko odchodzi od tortownicy
Polecam , pyszne i delikatne
Czy na biszkopcie też bedzie smaczny?
WYGLĄDA SUPER.
ZAINTERESOWAŁ MNIE TEN PRZEPIS .BĘDĘ ROBIŁA W PRZYSZŁYM TYGODNIU.
Rewelacja. Dodalam do masy kawowej 2 lyzki likieru amaretto. Polecam
Czy mogę go zrobić w TM 31? jezeli tak. Prosze o podanie przepisu dla TM 31.
Przepis jest stworzony dla TM 5 czy ktoś robił go na TM 31? Czy mogę go zrobić w TM 31?
super przepis