thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Bita śmietana

  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek rozpuszczonej w/w żelatyny

Masa serowa

  • 200 g wody (2 MT)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 500 g białego sera lub twarogu z pudełka

Na spód

  • 30 sztuk biszkoptów (okrągłych)
  • 2 łyżeczki naparu kawowego, (4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 6 łyżki gorącej wody)
  • 100 g masła lub margaryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SERNICZEK LATTE MACCHIATO
  1. Na spód:

    1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć biszkopty i zmielić ok. 3-5s./obr. 8.

    2. Dodać miękkie masło i 2 łyżeczki naparu kawowego. Wymieszać 30s./obr.5.

     

    Masa serowa:

    1. Do szklanki wsypać 3 łyżki żelatyny i zalać gorącą wodą (2 MT). Dobrze wymieszać. Odstawić, aby ostygła (pilnować, żeby nie stężała przed dodaniem do masy).

    2. Założyć motylek. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę i ubic na sztywno ok. 2-3min./obr.3-4. Przełożyć do innego naczynia.

    3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć biały ser i zmielić 10s./obr. 5. i zemulgować ser z cukrem pudrem 2min./obr. 4. (jeśli mamy gotową masę serową, czynność można opuścić). Przełożyć do innego naczynia.

    4. Delikatnie połączyć śmietanę z masą serową 1min./obr.2-3. Dodać rozpuszczoną żelatynę (zostawić ok. 6 łyżek do bitej śmietany) i wymieszać 10s./obr.3.

    5. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dołożyć cukier wanilinowy i wymieszać 10s./obr.3. Wylać na biszkopty (włożyć na ok. 10 min. do zamrażalki lub lodówki, żeby masa stężała). Do drugiej części dodać pozostały napar kawowy i wymieszać 10s./obr.3. Wylać na stężałą już białą masę.

     

    Bita śmietana:

    1. Założyć motylek. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlać śmietanę i ubijać 3-4min./obr.4. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.

    2. Dodać pozostałą rozpuszconą żelatynę i wymieszać 10s./obr.4. Wylać masę na wierzch ciastka i wygładzić.

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Serniczek Latte Macchiato (bez pieczenia)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?