thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

kruche ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku d/p

masa serowa (składniki mają być w temp. pokojowej)

  • 550g twarogu półtłustego
  • 1 opakowanie (450g) serka Mój Ulubiony
  • 160g drobnego cukru
  • 125g masła
  • 3 całe jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (można zastąpić 3 łyżkami mąki ziemniaczanej)

puszysta chmurka

  • 5 białek jaj
  • 120g drobnego cukru

dodatkowo

  • duża puszka (ok. 800g) brzoskwiń w puszce

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto - masło kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pozostałymi składnikami miksujemy (20s/obr.6). Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3 ciasta i 1/3), każdą zafoliowujemy i wkłądamy do zamrażarki na 1,5godziny aż będzie twarde.

  2. Masa serowa - w naczyniu umieszczamy twaróg z serkiem i mielimy go na gładką masę (2 razy 20s/obr.6). Całość przekładamy do osobnej miski, naczynie myjemy i osuszamy.

  3. Zakładamy motylek i ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę (2-3min/obr.4), pod koniec miksowania dodając przez otwór w pokrywie po jednym jajku. Ściągamy kopystkę, dodajemy zmielony wcześniej twaróg i budyń - miksujemy całość (1min/obr.5).

  4. Pieczemy kruchy spód - piekarnik (góra-dół) rozgrzewamy do 190st. Blachę o wym. 25x40 (może być ewentualnie 30x40) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Większą część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach na blaszkę, a następnie ugniatamy dłonią, aby fragmenty się połączyły w zbity spód i nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. Wkładamy blachę do piekarnika, pieczemy do zezłocenia (ok. 20min), a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

  5. Przygotowujemy pianę z białek - do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4min/obr.3-4), pod koniec dodając przez otwór w pokrywie partiami cukier. Nie zmniejszając obrotów ubijamy jeszcze ok. 1min. do uzyskania puszystej, błyszczącej masy.

  6. Brzoskwinie odcedzamy dokładnie z syropu i kroimy na plasterki dowolnej grubości (nie za grube, żeby starczyło na ułożenie na całym cieście).

  7. Przygotowaną wcześnie masę serową wylewamy na upieczony wcześniej kruchy spód. Na wierzchu układamy brzoskwinie, całość przykrywamy równomiernie pianą z białek i na wierzch ścieramy pzoostałą w piekarniku część kruchego ciasta.

  8. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st (dół+termoobieg) i peiczemy 70min. Gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc, ser musi porządnie związać).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik z brzoskwiniami pod puszystą chmurką na kruchym spodzie

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 29, 2017 at 23:38

    hbea:

    hbea napisał:
    Witam! Mam pytanie- czy ten serek Mój Ulubiony można zastąpić dowolnym serkiem homogenizowanym? Rozumiem,że chodzi tu o serek o neutralnym smaku?


    można zastapić po prostu dodatkową porcją twarogu. serek homogenizowany ma inną strukturę i będzie rzadszy, przez co sernik może nie stężeć odpowiednio.

    Pokochaj ze mną Thermomix Love zadzwoń, umów się na prezentację Smile tel. 691 509 039

  • października 29, 2017 at 21:41

    Witam! Mam pytanie- czy ten serek Mój Ulubiony można zastąpić dowolnym serkiem homogenizowanym? Rozumiem,że chodzi tu o serek o neutralnym smaku?

  • września 22, 2017 at 16:38

    Wysmienity 🤗👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

  • września 14, 2017 at 18:03
    5.0

    Ale zajebisty zniknal w kilka minut

    zibirom

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: