Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
4h 0min
porcja/porcje/porcji
30
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
- TM 5
opublikowany: 13/09/17
zmieniono dnia: 13/09/17
Składniki
kruche ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250g zimnego masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka proszku d/p
masa serowa (składniki mają być w temp. pokojowej)
- 550g twarogu półtłustego
- 1 opakowanie (450g) serka Mój Ulubiony
- 160g drobnego cukru
- 125g masła
- 3 całe jajka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (można zastąpić 3 łyżkami mąki ziemniaczanej)
puszysta chmurka
- 5 białek jaj
- 120g drobnego cukru
dodatkowo
- duża puszka (ok. 800g) brzoskwiń w puszce
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Kruche ciasto - masło kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pozostałymi składnikami miksujemy (20s/obr.6). Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3 ciasta i 1/3), każdą zafoliowujemy i wkłądamy do zamrażarki na 1,5godziny aż będzie twarde.
- Masa serowa - w naczyniu umieszczamy twaróg z serkiem i mielimy go na gładką masę (2 razy 20s/obr.6). Całość przekładamy do osobnej miski, naczynie myjemy i osuszamy.
- Zakładamy motylek i ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę (2-3min/obr.4), pod koniec miksowania dodając przez otwór w pokrywie po jednym jajku. Ściągamy kopystkę, dodajemy zmielony wcześniej twaróg i budyń - miksujemy całość (1min/obr.5).
- Pieczemy kruchy spód - piekarnik (góra-dół) rozgrzewamy do 190st. Blachę o wym. 25x40 (może być ewentualnie 30x40) smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Większą część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach na blaszkę, a następnie ugniatamy dłonią, aby fragmenty się połączyły w zbity spód i nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach. Wkładamy blachę do piekarnika, pieczemy do zezłocenia (ok. 20min), a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowujemy pianę z białek - do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4min/obr.3-4), pod koniec dodając przez otwór w pokrywie partiami cukier. Nie zmniejszając obrotów ubijamy jeszcze ok. 1min. do uzyskania puszystej, błyszczącej masy.
- Brzoskwinie odcedzamy dokładnie z syropu i kroimy na plasterki dowolnej grubości (nie za grube, żeby starczyło na ułożenie na całym cieście).
- Przygotowaną wcześnie masę serową wylewamy na upieczony wcześniej kruchy spód. Na wierzchu układamy brzoskwinie, całość przykrywamy równomiernie pianą z białek i na wierzch ścieramy pzoostałą w piekarniku część kruchego ciasta.
- Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st (dół+termoobieg) i peiczemy 70min. Gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc, ser musi porządnie związać).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
hbea:
można zastapić po prostu dodatkową porcją twarogu. serek homogenizowany ma inną strukturę i będzie rzadszy, przez co sernik może nie stężeć odpowiednio.
Pokochaj ze mną Thermomix zadzwoń, umów się na prezentację tel. 691 509 039
Witam! Mam pytanie- czy ten serek Mój Ulubiony można zastąpić dowolnym serkiem homogenizowanym? Rozumiem,że chodzi tu o serek o neutralnym smaku?
Wysmienity 🤗👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Ale zajebisty zniknal w kilka minut
zibirom
Are you sure to delete this comment ?