Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 03/12/14
zmieniono dnia: 23/08/17
Składniki
Chleb turecki
- 3 łyżki kawy zbożowej (np. ,,Inki")
- 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g drożdży
- 300 g ciepłej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do "Blokada naczynia miksującego" włozyć wszystkie składniki w podanej kolejności i wyrobić 2 min./"Ciasto" .
2. Przełożyć do wąskiej blaszki (keksówki lub podłużnego prodiża). Można pozostawic do wyrośnięcia w temp. ok. 70*C.
3. Piec ok. 40 min. w temp. 180-200*C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
A to tak troche wyglada jak nasz Lódzki "żòlik" jak ktos z Lodzi robil to nie powie czy podobne.
Chlebek super bardzo polecam przepis
Pyszny, polecam
Potwierdzam pozytywne opinie o tym chlebie, to jest coś pomiędzy pieczywem, do którego jestem przyzwyczajona, a wypiekiem słodkim - duży plus !
Wyprobowalam i rzeczywiście jest swietny. Ą jaki puszysty ładnie wyrośnięty. Super.
Swietnie smakuje letni z masłem ....palce lizać
wracam do niego co jakiś czas. Dzieciaki tez się zajadają .
dzisiaj też go upiekłam i wyszedł ...boski....
Chleb wyśmienity! piekłam go już kilka razy,,
Wspaniały chlebek. Mojej rodzinie mega smakuje. Po upieczeniu znika w mig
Pyszny