Składniki
MilkyWay - a'la mleczna kanapka
- 3/4 szkl, oleju
- 1/2 szkl, wody
- 1 i 1/2 szkl, cukru
- 3 łyżek kakao
- 5 jaj
- 1 łyżeczki SODY
- 1 łyżeczki proszku
- 1 i 1/2 szkl, mąki
Masa
- 2 szkl mleka w proszku
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego TM
- 250 g masła
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Olej, wodę ,kakao i 1 szkl. Cukru zagotuj i ostudź.
Mąkęwymieszaj w misce z proszkiem i sodą.
Do naczynia miksującego wlożyc motylek, 5 białek ubij na sztywno (3min/obr4) dodac ½ szkl cukru i ubijac (2 min/obr4), dodaj żółtka i ubijać na puszysta masę (3min/obr3,5).Miksując dodając na przemian mąkę z proszkiem i sodą, oraz masę kakaową (4min/obr2).
Ciasto piecz około30-40 min w temp. 170st. C.
Przygotowanie masy:
Mleko podgrzej w rondelku z cukrami do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do ostudzenia.
Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę (motylek/3min/obr3) i dodawaj na przemian po łyżce ostudzonego mleka z cukrami mleka w proszku (cały czas miksując 3min/obr1,5). Po dodaniu obu rodzajów mleka miksowac masę 2-3min/obr 3.
Po uzyskaniu gęstej masy przekładamy na ostudzony, przekrojony biszkopt.
Można poląc roztopiona czekladą lub gotową polewą czekoaldową [/size]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
ciasto fantastyczne, trzeba tylko piec w blasze piekarnika i potem przekroić na dwie części przez środek no i krócej piec ok 20 min. bo ciasto po rozprowadzeniu jest znacznie cieńsze. Poza tym do masy któr jest pyszna dodałam serek mascarpone(polowę opakowania)
3 gwiazdki za smaczną masę, natomiast pierwszy raz w życiu ciasto mi nie wyszło..
piekłam dłużej niż w przepisie, a środek wyglądał jak błoto..
masę polecam z tradycyjnym biszkoptem i np owocami leśnymi. tak uratowałam sytuację.
Kupiłam wszystkie składniki i dopiero zauwazylam ze przepis dość ogólny jest czy moge ugotować składniki w tm? Czy wszystkie gotujemy razem a moze dodajemy w jakiejś kolejności?