thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
2h 30min
Czas całkowity
3h 25min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

Kokosowa Dama

Biszkopt

  • 5 jaj
  • 100 g mąki tortowej
  • 80 g migdałów, mielonych
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki octu
  • 100 g cukru pudru

Blat kokosowy

  • 3 białka
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 80 g cukru pudru

I masa tortowa

  • 200 g białej czekolady, dobrej jakości
  • 600 g śmietany, 36% tłuszczu
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 1/3 opakowania sera mascarpone

II masa

  • 600 g śmietany, 36% tłuszczu, 24 godz chłodzenia
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego, tylko biała część
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 2/3 opakowania sera mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 łyżki mleka

Dodatki

  • 1/2 słoiki dżemu z mango,pomarańczowego,ananasowego
  • 6 kulek Rafaello
  • 1 opakowania princessa kokosowa
  • 1/2 paczuszki rozdrobnione migdały lub kokos

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Biszkopt 1 dzień wcześniej
  1. Wkonać biszkopt ze składników o tem. pokojowej.5 białek ubij na sztywno obr4.dodawać po 1 łyżce 100g cukru pudru. Do ubitej piany dodaj kilka kropel aromatu,2 łyżeczki octu i rozpuszczony olej kokosowy.Dodać przesianą mąkę,migdały wymieszać delikatnie kopystką
    2.Rozgrzeć piekarnik 180 C.Tortownice o średnicy 24 cm wysmarować masłem tylko dno i wyłóżyć papierem(dno) .
    3.Wylać delikatnie masę biszkoptową wyrównać i piec 25-30 min.Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na 2 cześci.

  2. Blat kokosowy 1 dzień wcześniej
  3. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni(maja być białe- wystudzić)W czystym Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" rozdrobnić 80g wiórek obr10/10-15 s przełożyć do miski. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" połamać 200g czekolady rozdrobnić obr 10 dodać 600g śmietanki ,podgrzać 80 C aż do rozpuszczenia czekolady.Do masy dodać rozdrobnione wiórki .powstałą smietankę przykryć folią,ostudzić i sćhłodzić w lodówce najlepiej 24 godz. W czystym i suchymBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ubić 3 białka na szytwną pianę obr 4 dodawać po 1 łyżce 80 g cukru pudru.Zmiejszć obroty naMieszanie"Mieszanie" dodać porcjami wiórki rozdrobnione .Tą samą tortownicę wysmarować masłem wyłóżyć papierem -dno, wyleć ostrożnie masę kokosową wyrównać powierzchnie, piec20-25min 170 C, aż do zarumienienia .Wystudzić idelikatnie wyjąć beza powinna być chrupka.
    Mleczko kokosowe odwrócić do góry dnem i wstawić dolodówki na 24 godz.

  4. Wykonanie mas następnego dnia
  5. 1.Mleczko kokosowe wyjąć z lodówki otworzyć i zlać do kubka przeżroczycty płyn,pozostawić w puszce białe gęste mleczko.
    2.Nasączyć blaty biszkoptowe przezroczystym płynem kokosowym.
    3.Ubić na sztywno śmietanę z czekoladą i wiórkami obr3-3,5 (pilnować ubijania aby nie przebić smietanki)dodać 1/3 sera mascarpone.
    4.Dolny biszkopt posmarować dżemem wyłożyć 2/3 masy śmietanowej i przykryć blatem kokosowym.
    5.Ubić pozostałe 600g smietanki z 3 łyżkami cukru (jeżeli za mało słodkie dodać więcej)na sztywno, dodać następnie ser mascarpone i białe mleczko z puszki wymieszane z rozpuszczoną żelatyną.
    6.Na blat kokosowy wyłozyć 2/3 masy posypać płatkami migdałowymi lub kokosowym, przykryć drugim blatem biszkoptowym.
    7.Rozsmarować pozostałe masy śmietanowe na bokach i wierzchu torta.Boki obsypać wiórkami kokosowymi,na górze siekane migdały. Na srodku ozdobić rafaello i princessą kokosową.

Porady

Tort należy schlodzić 12 godzin. masy można osłodzić w//g uznania. Czekolady białe można zastąpić mlecznymi lub deserowymi wówczas otrzymamy tort czekoladowo kokosowy.W tym przypadku dolny biszkopt posmarować dżemem wiśniowym,malinowym lub porzeczkowym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tort kokosowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?