thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 30min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 24/11/16
zmieniono dnia: 05/03/18

Składniki

Torta Caprese

Ciasto

  • 250 gramów czekolady, min 70%
  • 250 gramów mielonych migdałów
  • 250 gramów cukru trzcinowego, nierafinowego
  • 250 gramów masła, miękiego6
  • 6 jajek
  • 1 łyżek proszku do pieczenia
  • 1 łyżek kakao
  • 50 gramów likieru migdałowego, np. Amaretto, opcjonalnie

Polewa

  • 100 gramów gorzkie czekolady, min 70%
  • 80 gramów śmietany, 36% tłuszczu

Dodatki

  • 12 kulek cukierków truflowych, lub np.ferrero rocher
  • 50 gramów śmietany, 36% tłuszczu
  • 30 gramów płatków migdałowych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180 C, naszykuj tortownicę o wymiarach 24 cm
    2. Czekoladę rozdrobnić 10s/obr 9, przełożyć do miski
    3. Migdały rozdrobnić 8s/obe 6 dołożyć do czekolady
    4 . Do naczynia wsyp cukier,1 Lyżkęn proszku,1 łyżkę kakao,6 jaj,likier wymieszać 30s/obr 7
    5. Dodać czekoladę i migdały wymieszać 20s/obr6, zgarnąć z
    boków i ponownie wymieszać 10s/obr 6.
    6. Ciasto piec 180 C 50 min. odstawic na 30 min i wyłożyć z
    tortownicy i zostawić do całkowitego ostudzenia.
  2. Polewa
  3. 1. Czekolade rozdrobnić 10s/obr 9 dodać śmietankę podgrzać 2 min/50 c/obr 3. Gotową polewą udekorować ciasto. Brzegi posypać migdałami, schłodzoną śmietankę ubić i zrobić dekoracyjne rozetki w których umieścić trufle lub ferrero.
    2. Podawąć po schłodzeniu.

Porady

Mozna zmiejszyć ilość cukru do 200 g

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Torta Caprese

Wydrukuj:

Komentarze