Składniki
Kokosowa Dama
Biszkopt
- 5 jaj
- 100 g mąki tortowej
- 80 g migdałów, mielonych
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki octu
- 100 g cukru pudru
Blat kokosowy
- 3 białka
- 80 g wiórków kokosowych
- 80 g cukru pudru
I masa tortowa
- 200 g białej czekolady, dobrej jakości
- 600 g śmietany, 36% tłuszczu
- 80 g wiórków kokosowych
- 1/3 opakowania sera mascarpone
II masa
- 600 g śmietany, 36% tłuszczu, 24 godz chłodzenia
- 1/2 puszki mleczka kokosowego, tylko biała część
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 2/3 opakowania sera mascarpone
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 łyżki mleka
Dodatki
- 1/2 słoiki dżemu z mango,pomarańczowego,ananasowego
- 6 kulek Rafaello
- 1 opakowania princessa kokosowa
- 1/2 paczuszki rozdrobnione migdały lub kokos
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Upiec biszkopt ze składników o tem. pokojowej.5 białek ubij na sztywno obr4.dodawać po 1 łyżce 100g cukru pudru. Do ubitej piany dodaj kilka kropel aromatu,2 łyżeczki octu i rozpuszczony olej kokosowy.Dodać przesianą mąkę,migdały wymieszać delikatnie kopystką
2.Rozgrzeć piekarnik 180 C.Tortownice o średnicy 24 cm wysmarować masłem tylko dno i wyłóżyć papierem(dno) .
3.Wylać delikatnie masę biszkoptową wyrównać i piec 25-30 min.Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na 2 cześci. - Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni aby wydobyćaromat(maja być białe- wystudzić)W czystym "Blokada naczynia miksującego" rozdrobnić 80g wiórek obr10/10-15 s przełożyć do miski. Do "Blokada naczynia miksującego" połamać 200g czekolady rozdrobnić obr 10 dodać 600g śmietanki ,podgrzać 80 C aż do rozpuszczenia czekolady.Do masy dodać rozdrobnione wiórki .powstałą smietankę przykryć folią,ostudzić i sćhłodzić w lodówce najlepiej 24 godz. W czystym i suchym"Blokada naczynia miksującego" ubić 3 białka na szytwną pianę obr 4 dodawać po 1 łyżce 80 g cukru pudru.Zmiejszć obroty na"Mieszanie" dodać porcjami wiórki z miski można pomóc sobie mieszając delikatnie kopystką.Tą samą tortownicę wysmarować masłem wyłóżyć papierem -dno, wyleć ostrożnie masę kokosową wyrównać powierzchnie, piec20-25min 170 C, aż do zarumienienia .Wystudzić idelikatnie wyjąć beza powinna być chrupka.
Mleczko kokosowe odwrócić do góry dnem i wstawić dolodówki na 24 godz. - 1.Mleczko kokosowe wyjąć z lodówki otworzyć i zlać do kubka przeżroczycty płyn,pozostawić w puszce białe gęste mleczko.
2.Nasączyć blaty biszkoptowe przezroczystym płynem kokosowym.
3.Ubić na sztywno śmietanę z czekoladą i wiórkami obr3-3,5 (pilnować ubijania aby nie przebić smietanki)dodać 1/3 sera mascarpone.
4.Dolny biszkopt posmarować dżemem wyłożyć 2/3 masy śmietanowej i przykryć blatem kokosowym.
5.Ubić pozostałe 600g smietanki z 3 łyżkami cukru (jeżeli za mało słodkie dodać więcej)na sztywno, dodać następnie ser mascarpone i białe mleczko z puszki wymieszane z rozpuszczoną żelatyną.
6.Na blat kokosowy wyłozyć 2/3 masy posypać płatkami migdałowymi lub kokosowym, przykryć drugim blatem biszkoptowym.
7.Rozsmarować pozostałe masy śmietanowe na bokach i wierzchu torta.Boki obsypać wiórkami kokosowymi,na górze siekane migdały. Na srodku ozdobić rafaello i princessą kokosową.
Biszkopt 1 dzień wcześniej
Blat kokosowy 1 dzień wcześniej
Wykonanie mas następnego dnia
Porady
Tort należy schlodzić 12 godzin. masy można osłodzić w//g uznania. Czekolady białe można zastąpić mlecznymi lub deserowymi wówczas otrzymamy tort czekoladowo kokosowy.W tym przypadku dolny biszkopt posmarować dżemem wiśniowym,malinowym lub porzeczkowym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze