thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 40min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Biszkopt

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie

Bydyń Pysio

  • 1 litr zielonego soku pysio
  • 4 jaja
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 25 gramów mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru

Bita Śmietana

  • 500 mililitrów śmietany 30%
  • 2 zielone galaretki

Wierzch

  • 2 zielone galaretki

Dodatkowo

  • 2 paczki delicji

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Biszkopt
  1. 1) Piekarnik nagrzewamy do 180`C.
    2) Przy pomocy motylka ubijamy białka na sztywną pianę (dodać szczypte soli) 3min/obr4.
    2) Dodajemy cukier i ubijamy kolejne 2min/obr3.
    3) Na obr 3 dodajemy roztrzepane żółtka. Ubijamy 1min/obr3.
    4) Dodajemy mąke, proszek do pieczenia i olej. Ustawiamy 40s/obr1.
    5) Pieczemy ok 40 min.
    6) Studzimy
  2. Budyń Pysio
  3. 1) Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlewamy sok pysio, dodajemy jaja, mąki.
    2) gotujemy 10min/90`C/obr3.
    3) Gotowy budyń wylewamy na biszkopt.
    4) Gdy bydyń lekko ostygnie układamy delicje czekoladą do góry.
  4. Bita Śmietana
  5. 1) 2 zielone galaretki (u mnie agrestowe) rozpuszczamy w szklance wody.
    2) Zakładamy motylek. W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" ubijamy smietanę 30% obr 3. na oko.
    3) Gdy śmietana ubije się wlewamy ostudzone galaretki i chilkę mieszamy obr 3do połączenia składników.
    4) Na ostudzony budyń z ciastaki wlewamy masę ze śmietany.
    5) Chłodzimy w lodówce.
  6. Wierzch
  7. 1) 2 zielone galaretki rozpuszczamy w ok 700ml wody, studzimy.
    2) Gestniejące galaretki wylewamy na zastygnięte ciasto.
    3) Czekamy aż galaretka zastygnie.

Porady

1) Do ubicia śmietany dodałam 1 śmietan fix dla lepszego efektu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto Shrek

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 26, 2022 at 17:06

    Ciasto wyszło pyszne. Biszkopt w standardowej formie wyszedł nieco za wysoki, dlatego musieliśmy odkrajać. Mimo wszystko polecam wyłożyć delicje na mase śmietanową, a na nie galaretke, wygląda to nieco ciekawiej. Na pewno jeszcze kiedyś go zrobię tmrc_emoticons.)

  • maja 31, 2020 at 20:05
    4.0

    Ciasto super, biszkopt wyszedł mi bardzo wysoki i miałam problem z dokładaniem warstw. Blaszka była duża i wysoka. Polecam

    Ela Klejnowska

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: