thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Sernik mojej mamy

  • 1700 g ser biały
  • 1 margaryna
  • 10 jaj
  • 1/2 opakowaia budyniu (śmietankowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • starta skórka z cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wkładamy połowę sera w kawałkach, zakładamy miarkę na pokrywę naczynia miksującego i mielimy - obroty 8/20s. Za pomocą kopystyki, przekładamy zmielony ser do innego naczynia. Z drugą połową robimy dokładnie to samo.

  2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" władamy pokrojoną na kawałki margarynę wraz z cukrem i żółtkami, zakładamy miarkę na pokrywę naczynia miksującego i ucieramy obr 4,5/30-40s. Dodajemy zmielony wcześniej ser z budyniem i mieszamy ok 30sek na obrotach 4,5 - 5 tak aby wszystko się ładnie zmieszało. Tak przygotowaną masę przekładamy do dużej miski. Myjemy i suszymy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"

  3. Zakładamy motylek i do naczynia miksującego wlewamy białka. Ucieramy przez 5min/obr 4 lub do momentu kiedy piana będzie sztywna. Tak przygotowaną pianę przekładamy do naczynia z masą serową. Dodajemy wcześniej startą skórkę z cytryny i mieszamy drewnianą łyżką (całość nie pomieści się w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" )

    Tak przygotowane ciasto przekładamy na blache i pieczemy ok. 1h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Smacznego tmrc_emoticons.)

Porady

Można dodać rodzynki jeżeli lubiecie tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik mojej mamy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?