thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Pomarańczowiec

Ciasto

  • 3 duże pomarańcze
  • 15 jaj
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżki kakao
  • 15 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mielonych orzechów

masa kawowo-orzechowa

  • 3 jaja
  • 5 łyżek cukru
  • 2 kostki masła
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki orzechów mielonych

polewa czekoladowa

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć orzechy włoskie zmielićObroty wsteczne"Obroty wsteczne" 7sek.obr.7. Odłożyć 3 łyżki orzechów. Pomarańcze w calości ugotować dzień wcześniej przez 10 min. Ostudzone zemleć Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 10 sek.obr.5 zgarnąć kopystką i potem Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 20sek.obr 7 dodawać stoniowo cukier. Przełożyć do innego naczynia (te czynności można zrobić dzień wcześniej). Białka ubić z cukrem przy pomocy motylka 2,5 min Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr.4, stopniowo dodawac zółtka. Ustawićczas 5 minut, obr.2 i dodawać stopniowo pozostałe składniki na końcu dodając orzechy i pomarancze. Jesli ciasta jest za dużo (w zalezności od wielkosci pomarańczy) należy je przełożyc do miski i lekko wymieszać z orzechami i pomaranczami poza termomiksem. Upiec 3 jednakowe placki oddzielnie 180 stopni ok. 25min. Ciasta będą miękki dlatego należy je zdjąć z papieru do pieczenia dopiero po ostudzeniu. Palcki najlepiej przygotowac sobie dzień wcześniej, tak by masa, którą będziemy przekładać nie wsiąkła w ciasto.
  2. Masa
    Jajka z cukrem ubić przy pomocy motylka Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 3min. 40 stopni, obr.3. Przełożyć do innej miseczki. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć masło i utrzeć na pulchną masę dodając stopniowo rozpuszczoną w 2 łyżeczkach wody kawę rozpuszczalną iorzechy. Dla smaku można dodać odrobinę mocnego alkoholu. Masę połączyć z jajkami. Jesli wyjdzie za rzadka by ją rozprowadzić na cieście nalezy ją schłodzić w lodówce.
    Placki przełożyc masą. Na wierzch polać czekoladą

Porady

Przepis pochodzi z książki "Ciasta siostry Anazstazji" przerobiony na TM. Zmiast masła do masy można dodać serek mascarpone

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pomarańczowiec

Wydrukuj:

Komentarze