thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

KRÓWKA

CIASTO

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 margaryna

Kajmak

  • 1/2 puszka masy kajmakowej
  • 1/2 kostki masła
  • do dekoracji orzechy włoskie lub migdały

Masa śmietankowa

  • 500 g śmietany kremówki
  • 2 opakowania śmietanfix

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. CIASTO:

    1.
    Do naczynia miksującego wrzucić składniki ciasta wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 5. Następnie wyrobić przy pomocy kopystki Ciasto INTERWAŁ /1 min. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego podzielić na dwie części.

    Połową ciasta wylepić dno natłuszczonej tortownicy. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzić i tak samo upiec drugą partię ciasta.

    2. MASA ŚMIETANOWA

    Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać obr. 3 bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Pod koniec ubijania wsypać śmietanfix

    3. MASA KAJMAKOWA

    Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masę kajmakową , wymieszać 30 s/obr. 2. Następnie wymieszać 1 min 30 s/obr. 2, w tym czasie, przez pierwszą minutę, przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodawać stopniowo odważone wcześniej masło/ margarynę. W razie potrzeby przemieszać kopystką.

    W formie układamy warstwami: ciasto, śmietana, ciasto, masa kajmakowa

    Posypujemy pokruszonymi orzechami.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KRÓWKA

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?