![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/u7fu8py1-eceea-863412-f60be-q2ksee26/655df654-86ab-40b7-a7f7-a4e0ef0fce78/main/krowka.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/u7fu8py1-eceea-863412-f60be-q2ksee26/f7515dec-2157-4616-88d9-14f2955a2c87/main/krowka.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/u7fu8py1-eceea-863412-f60be-q2ksee26/a0980158-d9c9-4c9c-9794-f925c6bc06dc/main/krowka.jpg)
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
- TM 6
opublikowany: 12/17/21
zmieniono dnia: 12/21/22
Składniki
KRÓWKA
CIASTO
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 margaryna
Kajmak
- 1/2 puszka masy kajmakowej
- 1/2 kostki masła
- do dekoracji orzechy włoskie lub migdały
Masa śmietankowa
- 500 g śmietany kremówki
- 2 opakowania śmietanfix
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- CIASTO:
1. Do naczynia miksującego wrzucić składniki ciasta wymieszać przy pomocy kopystki 20 s/obr. 5. Następnie wyrobić przy pomocy kopystki Ciasto INTERWAŁ /1 min. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego podzielić na dwie części.
Połową ciasta wylepić dno natłuszczonej tortownicy. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzić i tak samo upiec drugą partię ciasta.
2. MASA ŚMIETANOWA
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać obr. 3 bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Pod koniec ubijania wsypać śmietanfix
3. MASA KAJMAKOWA
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masę kajmakową , wymieszać 30 s/obr. 2. Następnie wymieszać 1 min 30 s/obr. 2, w tym czasie, przez pierwszą minutę, przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodawać stopniowo odważone wcześniej masło/ margarynę. W razie potrzeby przemieszać kopystką.
W formie układamy warstwami: ciasto, śmietana, ciasto, masa kajmakowa
Posypujemy pokruszonymi orzechami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Normalnie ja zamiast 4 żółtek daje 2 jajka . To dla Pana/ pani problem ? To mój przepis i proszę się nie czepiać
Taki przepis od razu powinien być usunięty przecież to jakis fake. Jak z takiej ilości mąki i 2 jajek zrobić ciasto
ehhh
Are you sure to delete this comment ?