thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Składniki

  • 330 g śmietany, 30% tłuszczu
  • 60 g cukru
  • 90 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao
  • 120 g sera śmietankowego
  • 130 g sera twarogowego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 90 g likieru śmietankowego whisky

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego wlać 130g śmietany, 30g cukru i 90g czekolady, podgrzewać 2 min 30 s/obr.2. Zeskrobać boki naczynia miksującego łopatką.
    2. Dodać 1 łyżeczkę żelatyny (posypać omijając łopatki) i wymieszać 30 s/140°F/obr. 3. Dodać 60 g serka śmietankowego i 60 g twarogu i wymieszać 30 s/obr. Schłodź w lodówce do zestalenia (ok. 30 minut). Wyczyść miskę do mieszania.
    3. Do naczynia miksującego wlać 200g śmietany do ubijania i 30g cukru, ubić 2 min 30 s/140°F/obr. 2.
    4. Dodać pozostałą 1 łyżeczkę żelatyny (posypać omijając górną część ostrza) i wymieszać 30 s/140°F/obr. 6. Dodać 60 ml serka śmietankowego, 70g sera twarogowego i likieru whisky i wymieszać 30 s/obr. 3.
    5. Zeskrobać boki miski miksującej za pomocą łopatki i mieszać kolejne 15 s/obr. 4. Całość podzielić na 6 szklanek deserowych, aby uzyskać drugą warstwę kremu panna cotta i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Podawaj każdą szklankę udekorowaną według własnych upodobań.

Porady

Zamiast sera twarogowego można dodać mascarpone

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pannacotta z whisky

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy