thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
3h 30min
Czas całkowity
5h 0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Średni

Składniki

Ciasto

Ciasto

  • 180 g mąki
  • 45 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka z malinami

  • 1 litr wody
  • 3 galaretki malinowe
  • 500 g malin

Krem

  • 500 g śmietany, 36% tłuszczu
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

BEZA

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • migdały do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. CIASTO:

    Do miski mieszającej wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojone na kawałki masło, żółtka i zarobić ciasto - czas 30 sek./obr. 4.

    Blachę o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wykleić spód blachy, a następnie wstawić do lodówki na 30 min.

    Rozgrzać piekarnik do 190 stopni (grzanie góra i dół) i piec kruchy spód ciasta przez 20 minut. Upieczony spód odstawić do całkowitego wystudzenia.


    GALARETKI:

    3 galaretki malinowe rozpuścić w litrze gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej galaretki (ale nadal płynnej) dodać maliny i odstawić do dalszego studzenia. Gdy galaretka zaczęła tężeć, wyłożyć ją na upieczony kruchy spód i wstawić blachę z ciastem do lodówki, żeby galaretka całkowicie stężała.


    KREM:

    Założyć motylek , dodać schłodzoną śmietanę / 3min/ obr. 3 / w trakcie miksowania dodać cukier puder i w kilku porcjach serek mascarpone.

    BEZA

    Założyć motylek, wlać białka dodać szczyptę soli ubijać obr. 4/3 min. gdy białka zaczną się pienić, dodać w kilku porcjach cukier i ubijać nadal na gęstą pianę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

    Ubitą pianę z białek wyłożyłam na papierze do pieczenia, wierzch posypałam płatkami migdałów. Blachę z bezą wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni (termoobieg) i piekłam 65 minut. Upieczoną bezę przełożyłam do całkowitego wystudzenia na kratkę, a następnie ułożyłam na cieście, na warstwie kremu.

    Ciasto przechowywać w lodowce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Malinowa chmurka

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy