Czas przygotowania
3h 30min
Czas całkowity
5h 0min
porcja/porcje/porcji
--
--
Poziom
Średni
- TM 6
opublikowany: 17/12/21
zmieniono dnia: 01/01/23
Składniki
Ciasto
Ciasto
- 180 g mąki
- 45 g cukru pudru
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka z malinami
- 1 litr wody
- 3 galaretki malinowe
- 500 g malin
Krem
- 500 g śmietany, 36% tłuszczu
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
BEZA
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- migdały do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- CIASTO:
Do miski mieszającej wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojone na kawałki masło, żółtka i zarobić ciasto - czas 30 sek./obr. 4.
Blachę o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wykleić spód blachy, a następnie wstawić do lodówki na 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni (grzanie góra i dół) i piec kruchy spód ciasta przez 20 minut. Upieczony spód odstawić do całkowitego wystudzenia.
GALARETKI:
3 galaretki malinowe rozpuścić w litrze gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej galaretki (ale nadal płynnej) dodać maliny i odstawić do dalszego studzenia. Gdy galaretka zaczęła tężeć, wyłożyć ją na upieczony kruchy spód i wstawić blachę z ciastem do lodówki, żeby galaretka całkowicie stężała.
KREM:
Założyć motylek , dodać schłodzoną śmietanę / 3min/ obr. 3 / w trakcie miksowania dodać cukier puder i w kilku porcjach serek mascarpone.
BEZA
Założyć motylek, wlać białka dodać szczyptę soli ubijać obr. 4/3 min. gdy białka zaczną się pienić, dodać w kilku porcjach cukier i ubijać nadal na gęstą pianę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Ubitą pianę z białek wyłożyłam na papierze do pieczenia, wierzch posypałam płatkami migdałów. Blachę z bezą wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni (termoobieg) i piekłam 65 minut. Upieczoną bezę przełożyłam do całkowitego wystudzenia na kratkę, a następnie ułożyłam na cieście, na warstwie kremu.
Ciasto przechowywać w lodowce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?